
Proměny zemědělství, započaté průmyslovou revolucí v 18. století, směřují ke stále větší industrializaci a specializaci. S intenzifikací zemědělství mizí z polí a sadů krajové a místní odrůdy a upřednostňují se ty geneticky jednotné a výnosnější. Také všestranná hospodářská plemena zvířat ustupují specialistům šlechtěným na výkon – na více mléka, masa, vajec…
A přitom každá rostlina, živočich či mikroorganismus představují unikátní zásobárnu genů a vlastností. Původní odrůdy plodin a plemena hospodářských zvířat mají vlastnosti, které u moderních odrůd a plemen již vymizely. Některé mikroorganismy vyrábějí polymery, léčivé látky či dokonce potraviny. Každý z dnešního hlediska „nepotřebných“ organismů může v budoucnu sloužit lidem pro šlechtění nových odrůd a plemen, při léčbě chorob nebo pro nová průmyslová využití.
Co lze dělat, abychom tyto cenné zdroje vlastností neztráceli, se dozvíte na výstavě v kampusu České zemědělské univerzity. Výstava prezentuje téma zemědělské rozmanitosti, jejího významu pro lidstvo i způsoby, jak se genetické zdroje rostlin, živočichů a mikroorganismů uchovávají pro budoucí generace.
Foto: Shutterstock
Podobné články
Studentská soutěž Stavby s vůní dřeva má za sebou úspěšný 12. ročník, poprvé však za spoluorganizace Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a společnosti PRO VOBIS, jež je vydavatelem časopisů DŘEVO&stavby a sruby&ROUBENKY. Soutěž, kterou dříve pořádala
Sportovní hala na pražské Folimance nabídne v úterý 18. listopadu 2025 nezapomenutelnou basketbalovou show a promění se v centrum univerzitního sportu, kde půjde o všechno. Pražské derby odvěkých soupeřů Univerzitní basketbalové ligy, týmů ČZU a UK, začíná v 18:00 a




