Již pět let funguje na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů výzkumné centrum DRIFT-FOOD. Založeno bylo v roce 2021 v rámci projektu podpořeného prestižním evropským grantem z programu Horizon 2020. Jeho cílem je vytvořit a nadále podporovat špičkový výzkumný tým zaměřený na oblast potravinářských technologií. Mezinárodní vědecká skupina pod vedením Dr. Diany Baigts-Allende má k dispozici laboratoře vybavené základními i pokročilými přístroji na přípravu, izolaci či analýzu širokého spektra potravinářských produktů.
DRIFT-FOOD se věnuje řadě zajímavých výzkumů v oblasti potravin. Aktuálně se zaměřuje na vývoj speciálních emulzí (tzv. Pickeringových), které využívají zbytky z potravinářské výroby a mohou pomoci vytvořit stabilnější potravinářské produkty. Tým také zkoumá, jak pokročilé technologie pulzního elektrického pole (PEF) mohou zlepšit kvalitu mléčných a pekařských výrobků, a detailně analyzuje tradiční české sýry.
Kromě toho se vědci snaží získat cenné biopolymery z netradičních zdrojů, třeba z hmyzu, a hledají způsoby, jak co nejlépe využít vedlejší produkty z pivovarnictví, aby měly vyšší nutriční hodnotu. Dalším zajímavým tématem je vliv rostlinné stravy na střevní mikroorganismy – tým se zaměřuje na to, jak podporuje růst prospěšných bakterií a jak ovlivňuje škodlivé či imunitní procesy v těle.
V současnosti tvoří tým DRIFT-FOOD pět vědeckých pracovníků, doktorandi a své diplomové práce tu realizuje řada bakalářských magisterských studentů.
Zdroj: FAPPZ
Podobné články
Katedra jazyků Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze uspořádala v rámci programu Blended Intensive Programme (BIP) mezinárodní týdenní literární kurz Literarisches Prag zaměřený na pražské německé spisovatele.
Také letos se na závěr akademického roku na České zemědělské univerzitě konala výstava bakalářských a ateliérových prací letního semestru 2024/2025, které vypracovali studenti a studentky programu Krajinářská architektura Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. V přízemí budovy MCEV II byly