Svátek má

Ivo
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Evropští preparátoři soutěžili v Salzburku, zástupci České zemědělské univerzity excelovali

Studenti a absolventi Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze zaznamenali velký úspěch na 13. ročníku Mistrovství preparátorů. Nejvyšší evropská soutěž se konala ve dnech 13.–19. února 2023 v Salzburku.

Tradice soutěže, kterou každé tři roky hostí některá z evropských zemí, sahá do roku 1992. Pořádá ji společnost ETC (European Taxidermy Championships) se sídlem v Nizozemsku a v průměru se jí účastní 150 preparátorů z celé Evropy, ale i z dalších zemí světa.

Mistrovství je rozděleno na čtyři divize: Novice, Professional, Masters a Excellence, které se pak ještě dělí na jednotlivé kategorie preparovaných zvířat. V divizi Novice mohou být pouze preparátoři, kteří se této činnosti věnují méně než pět let. Po této době pak postupují do kategorie Professional a pokud se v ní umístí na předních místech, mohou soutěžit v řadách Masters. Kategorie Excellence je již pouze pro několik málo vynikajících umělců.

Ročník 2023 byl přelomový ve způsobu hodnocení. Rozhodčí posuzovali kategorie Novice, Proffesional a Masters jako jeden celek, aniž by věděli, který preparát kam patří. To velmi zpřísnilo celkové hodnocení, a tak má hodně noviců jen červenou nebo žlutou stužku. Kdyby vše probíhalo podle původních pravidel, většina preparátů našich studentů by získala modré stužky. Pro zisk nejcennější modré trofeje je třeba obdržet 90–100 bodů, červená stužka je za 80–89 bodů a žlutá za 70–79 bodů. Letos bylo velmi obtížné dosáhnout na nejvyšší metu, o to větší uznání si studentské práce zaslouží.


Výsledky studentů a absolventů FLD

DOMINIK FARKAS, student 2. ročníku programu Konzervace přírodnin a taxidermie

Preparát vydry říční: základní hodnocení červená stužka. Nejlepší ve své kategorii a cena „Best novice mammal award novice division“. Speciální cena pro začínající preparátory, kterou uděluje prestižní preparátorský atelier Maurice Bouten z Nizozemska s více jak stoletou tradicí. 3. místo ceny Maurice Boutena.

Preparát lemura katy: základní hodnocení žlutá stužka. Preparát byl zpracován za využití všech moderních možností ČZU. Tělo bylo pózováno na habitat, zmraženo, skenováno na CT a následně byla předloha anatomického modelu tištěna na 3D tiskárně. Po úpravě byla na tento model natažena konzervovaná kůže. Způsob preparace vzbudil velký zájem ostatních preparátorů a poroty.


ANNA KOUŘIMOVÁ, absolventka programu Konzervace přírodnin a taxidermie, studentka 1. ročníku Lesního inženýrství

Preparát hlavy s poprsím daňka evropského: základní hodnocení červená stužka. Třetí v kategorii „Large game heads novice division“. 

Studentka se účastnila již podruhé a tentokrát si vybrala velice složitou pozici, která rozhodčím hodně ztěžovala situaci, ale nakonec s výborným výsledkem třetí místo v kategorii.


MATYÁŠ RJABI, student 3. ročníku programu Provoz a řízení myslivosti

Preparát hlavy s poprsím srnce obecného: základní hodnocení červená stužka. Druhý v kategorii „Roe deer heads novice division“.

Tento student se zúčastnil poprvé a s velkým úspěchem v nové kategorii preparování hlav s poprsím srnců. Kategorie byla zřízena po vzoru americké soutěže, kde mají kategorii preparování hlav jelence virginského jako hlavní a nejoblíbenější zvěře Severní Ameriky. Podobné je to v Evropě se zvěří srnčí.


PAVEL BRABEC, doktorand, 2. ročník Pěstování lesa

Preparát hlavy s poprsím srnce parukáře: základní hodnocení červená stužka. Nejlepší v kategorii „Game head medium novice division“.

Preparát byl opět vytvořen díky možnostem ČZU. Kopie paruky byla vyrobena stejně jako model na lemura katu. Umělá srst vznikla metodou firmy Scenes-n-Nature. Student se zúčastnil soutěže podruhé a jeho výsledky v minulém ročníku byly též vynikající.


KRISTÝNA HERINKOVÁ, absolventka programu Lesní inženýrství, studentka programu Ochrana přírody (FŽP)

Preparát hlavy s poprsím muflona: základní hodnocení červená stužka. Třetí ve své kategorii, Cena Maurice Boutena.

Druhý nejúspěšnější preparát z noviců výpravy ČZU., 1. místo ceny Maurice Boutena. Společně s Dominikem Farkasem získali první a třetí místo v celé divizi! Kristýna Herinková se účastnila již minulého mistrovství v Budapešti, kde její preparát busty lišky obecné získal přes 90 bodů a skončil v kategorii na 4. místě. Byl to po vítězném preparátu Terezy Majerové druhý nejlepší preparát.

Preparát jezevce lesního: základní hodnocení žlutá stužka. Přestože se tento preparát neprobojoval na přední místa, je velkým úspěchem, že se dostal do hodnocené kategorie. Model subadultního jedince preparátorka vytvořila sama, nepoužila žádnou komerční předlohu.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content