Svátek má

Agáta
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Doktorandka České zemědělské univerzity vystoupila na prestižním vědeckém summitu OSN v New Yorku

Ing. Barbora Lampová, doktorandka na katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, reprezentuje Českou zemědělskou univerzitu na prestižním vědeckém summitu během Valného shromáždění OSN (UNGA79) v New Yorku.

„Účast na vědeckém summitu při Valném shromáždění OSN je pro mě skvělou příležitostí představit výzkum zaměřený na udržitelné zdroje bílkovin, zejména jedlý hmyz, a podpořit diskusi o významu inovací v zemědělsko-potravinářských systémech pro dosažení globálních cílů udržitelného rozvoje,“ řekla nám Barbora Lampová.

Summit se koná ve dnech 17.–27. září 2024 a zdůrazňuje zásadní roli vědy a inovací v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs). Barbora Lampová vystoupila ve středu 25. září jako zástupce mladých vědců z výzkumné infrastruktury METROFOOD-RI. Představila téma udržitelných zdrojů alternativních proteinů a jejich využití v potravinovém sektoru, zejména v oblasti kvality, bezpečnosti a metrologie potravin.

METROFOOD-RI sdružuje 48 partnerů z 17 zemí a věnuje se inovacím v oblasti potravin a výživy. ČZU je národním uzlem a koordinátorem české části této infrastruktury. Na summitu se METROFOOD-RI chce soustředit na propojení vědy a praxe v potravinářství s důrazem na udržitelnost a cirkulární bioekonomiku.

„Zasedání je také příležitostí k diskusi o důležitosti posílení výzkumu, spolupráce, inovací a zapojení zainteresovaných stran do podpory zemědělsko-potravinářského sektoru,“ říká Claudia Zoani, koordinátorka infrastruktury METROFOOD-RI. „METROFOOD-RI může být v tomto směru cenným přínosem díky organizaci založené na fyzických strukturách, jako jsou laboratoře a experimentální zařízení rozmístěná po celé Evropě, a elektronické podpoře, která poskytuje metrologické služby na vysoké úrovni v zájmu zlepšení kvality a bezpečnosti potravin a podporuje udržitelnost zemědělsko-potravinářských systémů s perspektivou cirkulární ekonomiky.“


Ing. Barbora Lampová vystudovala VŠCHT Praha (inženýrské studium zaměřené na chemii a analýzu potravin) a 1. LF UK (bakalářské studium zaměřené na nutriční terapii). Od roku 2021 je doktorandkou na katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Věnuje se problematice testování na tkáňových kulturách, stravitelnosti bílkovin a alternativním zdrojům bílkovin.

Více o Vědeckém summitu čtěte ZDE.

 

 

 

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content