„Účast na vědeckém summitu při Valném shromáždění OSN je pro mě skvělou příležitostí představit výzkum zaměřený na udržitelné zdroje bílkovin, zejména jedlý hmyz, a podpořit diskusi o významu inovací v zemědělsko-potravinářských systémech pro dosažení globálních cílů udržitelného rozvoje,“ řekla nám Barbora Lampová.
Summit se koná ve dnech 17.–27. září 2024 a zdůrazňuje zásadní roli vědy a inovací v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs). Barbora Lampová vystoupila ve středu 25. září jako zástupce mladých vědců z výzkumné infrastruktury METROFOOD-RI. Představila téma udržitelných zdrojů alternativních proteinů a jejich využití v potravinovém sektoru, zejména v oblasti kvality, bezpečnosti a metrologie potravin.
METROFOOD-RI sdružuje 48 partnerů z 17 zemí a věnuje se inovacím v oblasti potravin a výživy. ČZU je národním uzlem a koordinátorem české části této infrastruktury. Na summitu se METROFOOD-RI chce soustředit na propojení vědy a praxe v potravinářství s důrazem na udržitelnost a cirkulární bioekonomiku.
„Zasedání je také příležitostí k diskusi o důležitosti posílení výzkumu, spolupráce, inovací a zapojení zainteresovaných stran do podpory zemědělsko-potravinářského sektoru,“ říká Claudia Zoani, koordinátorka infrastruktury METROFOOD-RI. „METROFOOD-RI může být v tomto směru cenným přínosem díky organizaci založené na fyzických strukturách, jako jsou laboratoře a experimentální zařízení rozmístěná po celé Evropě, a elektronické podpoře, která poskytuje metrologické služby na vysoké úrovni v zájmu zlepšení kvality a bezpečnosti potravin a podporuje udržitelnost zemědělsko-potravinářských systémů s perspektivou cirkulární ekonomiky.“
Ing. Barbora Lampová vystudovala VŠCHT Praha (inženýrské studium zaměřené na chemii a analýzu potravin) a 1. LF UK (bakalářské studium zaměřené na nutriční terapii). Od roku 2021 je doktorandkou na katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Věnuje se problematice testování na tkáňových kulturách, stravitelnosti bílkovin a alternativním zdrojům bílkovin.
Více o Vědeckém summitu čtěte ZDE.
Podobné články
Rybáři Lesů ČZU začínají svou letošní sklizeň při výlovu Jevanského rybníka ve čtvrtek 17. října. Návštěvníky čeká zajímavá podívaná a možnost nákupu čerstvých, smažených i uzených ryb a jako obvykle i zábava pro celou rodinu.
Již zítra startuje mezinárodní festival Prague Science Film Fest (PSFF), který se bude od 14. do 17. října věnovat divočině a divokosti a představí netradiční pohled na žánr přírodopisného filmu. Hostitelkou unikátní filmové přehlídky je Česká zemědělská univerzita.