
„Účast na vědeckém summitu při Valném shromáždění OSN je pro mě skvělou příležitostí představit výzkum zaměřený na udržitelné zdroje bílkovin, zejména jedlý hmyz, a podpořit diskusi o významu inovací v zemědělsko-potravinářských systémech pro dosažení globálních cílů udržitelného rozvoje,“ řekla nám Barbora Lampová.
Summit se koná ve dnech 17.–27. září 2024 a zdůrazňuje zásadní roli vědy a inovací v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs). Barbora Lampová vystoupila ve středu 25. září jako zástupce mladých vědců z výzkumné infrastruktury METROFOOD-RI. Představila téma udržitelných zdrojů alternativních proteinů a jejich využití v potravinovém sektoru, zejména v oblasti kvality, bezpečnosti a metrologie potravin.
METROFOOD-RI sdružuje 48 partnerů z 17 zemí a věnuje se inovacím v oblasti potravin a výživy. ČZU je národním uzlem a koordinátorem české části této infrastruktury. Na summitu se METROFOOD-RI chce soustředit na propojení vědy a praxe v potravinářství s důrazem na udržitelnost a cirkulární bioekonomiku.

„Zasedání je také příležitostí k diskusi o důležitosti posílení výzkumu, spolupráce, inovací a zapojení zainteresovaných stran do podpory zemědělsko-potravinářského sektoru,“ říká Claudia Zoani, koordinátorka infrastruktury METROFOOD-RI. „METROFOOD-RI může být v tomto směru cenným přínosem díky organizaci založené na fyzických strukturách, jako jsou laboratoře a experimentální zařízení rozmístěná po celé Evropě, a elektronické podpoře, která poskytuje metrologické služby na vysoké úrovni v zájmu zlepšení kvality a bezpečnosti potravin a podporuje udržitelnost zemědělsko-potravinářských systémů s perspektivou cirkulární ekonomiky.“
Ing. Barbora Lampová vystudovala VŠCHT Praha (inženýrské studium zaměřené na chemii a analýzu potravin) a 1. LF UK (bakalářské studium zaměřené na nutriční terapii). Od roku 2021 je doktorandkou na katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Věnuje se problematice testování na tkáňových kulturách, stravitelnosti bílkovin a alternativním zdrojům bílkovin.
Více o Vědeckém summitu čtěte ZDE.
Podobné články
Vynikající alpský lyžař Jan Zabystřan, student Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze, dosáhl historického úspěchu. V italské Val Gardeně jako první Čech v historii zvítězil v mužském závodu Světového poháru. V superobřím slalomu porazil nejlepšího lyžaře současnosti Švýcara Marca
Svatohubertské slavnosti se konají každý rok začátkem listopadu na různých místech republiky jako výraz úcty k patronovi lovců, myslivců a lesníků. Jsou zároveň poděkováním všem, kteří pečují o přírodu, a oslavou myslivosti a lesnictví. Na letošních třicátých Svatohubertských slavnostech konaných


