Těmi vyvolenými jsou Ryzlink rýnský 2017, jakostní odrůdové víno, suché a Rulandské bílé 2020, pozdní sběr, suché. Publikace o českých vínech vychází již podeváté. Přináší ucelené informace pro všechny milovníky vína z domova i ze zahraničí, které mohou pomoci při nákupech tuzemských vín u vinařů, v restauracích, vinotékách či supermarketech. Najdeme zde rozšířené a velmi přehledné informace o těch nejlepších značkách z nejpopulárnějších odrůd či kategorií. Mezi autory jsou Michal Šetka, šéfredaktor a spoluzakladatel časopisu WINE a Degustation, a Ivo Dvořák, viceprezident Asociace someliérů ČR.
V tak dobré společnosti se vína z Chloumku u Mělníka vyjímají skvěle. Na kontě Vinařství České zemědělské univerzity v Praze přibude každý rok nějaké ocenění z národních soutěží. Například vloni v celonárodním Salonu vín získalo zlato Rulandské bílé, pozdní sběr 2019, číslo šarže 5/19. Další značka, Rulandské bílé 2019, pozdní sběr, číslo šarže 6/19 se dostalo do stříbrného salonu vín ČR. Po celý rok 2022 tak byly obě značky prezentovány v expozici Národního salonu vín ve sklepení zámku ve Valticích.
Další zlato se vloni urodilo v Národní soutěži vín Vinařské oblasti Čechy. Zdejší Emeritus, jakostní šumivé víno 2019, odrůda Pinot Noir zvítězilo v kategorii „Nejvýše hodnocený sekt“. A králem mezi českými Rulandskými bílými se stalo chloumecké Rulandské bílé 2020, pozdní sběr.
Vinařství ČZU se nachází v Mělníku-Chloumku, spadá do Mělnické vinohradské podoblasti a vinohrad se rozkládána na 13 hektarech půdy. Historie vinic, které od 80. let minulého století spravuje Česká zemědělská univerzita, sahá až do roku 1628.
Lenka Prokopová
Podobné články
Svěží studentské nápady mohou někdy pomoci rozlousknout i složitý problém. Jak se ukázalo v soutěžích jako Hackathon, CZU Campus Sustainability Challenge a dalších, které se na ČZU pravidelně pořádají, stačí poskytnout prostor pro invenci, přidat nezbytnou dávku motivace a řešení
Výzkumná infrastruktura METROFOOD-RI spouští sérii bezplatných vzdělávacích webinářů zaměřených na inovace a vědecký výzkum v potravinářském sektoru. Zahájení webinářů je naplánováno na druhou polovinu května 2024 a během série bude nabídnuto šest bloků přednášek.