
Nebylo to jen o ochutnávání velikonočních dobrot, jako jsou mazanec, beránek nebo velikonoční nádivka, které připravily členky týmu Welcome Centra. Byla to i skvělá příležitost poznat nové přátele a popovídat si s kolegy z různých fakult. Welcome Centrum naplánovalo spoustu tematických aktivit, které si každý mohl vyzkoušet.
Hlavní pozornost se upínala k tradičním metodám barvení velikonočních vajec, česky známých jako kraslice. Pod vedením paní Ivy měli všichni možnost naučit se umění barvení kraslic voskem, technice opředené staletou tradicí. Mnozí tuto techniku vyzkoušeli a vytvořili krásná barevná vajíčka. Nechyběly ani další aktivity, například zdobení perníčků nebo výroba originálních pomlázek.
Jednou z nejzajímavějších částí programu byla ukázka svérázné české velikonoční tradice pletení pomlázky z vrbového proutí. S pomocí Ing. Mikuláše Joska, nového vedoucího Oddělení mezinárodních vztahů, se naši zahraniční vědci naučili splést osm vrbových větví a ozdobit je barevnými stuhami.
Na závěr proběhla prezentace vysvětlující význam jednotlivých velikonočních tradic s nahlédnutím do české kultury. Po prezentaci se všichni zapojili do kvízu a na jeho vítěze čekaly skvělé velikonoční ceny.
Byl to fantastický den plný zábavy a nových zážitků. Všichni zúčastnění se skvěle bavili a měli možnost si domů odnést mnoho vlastnoručně vyrobených pokladů. Doufáme, že toto setkání všem posloužilo k lepšímu pochopení českých velikonočních tradic a že jim pomůže ještě více si užít čas strávený v této krásné zemi.
Alena Gentile













Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc















