
Nebylo to jen o ochutnávání velikonočních dobrot, jako jsou mazanec, beránek nebo velikonoční nádivka, které připravily členky týmu Welcome Centra. Byla to i skvělá příležitost poznat nové přátele a popovídat si s kolegy z různých fakult. Welcome Centrum naplánovalo spoustu tematických aktivit, které si každý mohl vyzkoušet.
Hlavní pozornost se upínala k tradičním metodám barvení velikonočních vajec, česky známých jako kraslice. Pod vedením paní Ivy měli všichni možnost naučit se umění barvení kraslic voskem, technice opředené staletou tradicí. Mnozí tuto techniku vyzkoušeli a vytvořili krásná barevná vajíčka. Nechyběly ani další aktivity, například zdobení perníčků nebo výroba originálních pomlázek.
Jednou z nejzajímavějších částí programu byla ukázka svérázné české velikonoční tradice pletení pomlázky z vrbového proutí. S pomocí Ing. Mikuláše Joska, nového vedoucího Oddělení mezinárodních vztahů, se naši zahraniční vědci naučili splést osm vrbových větví a ozdobit je barevnými stuhami.
Na závěr proběhla prezentace vysvětlující význam jednotlivých velikonočních tradic s nahlédnutím do české kultury. Po prezentaci se všichni zapojili do kvízu a na jeho vítěze čekaly skvělé velikonoční ceny.
Byl to fantastický den plný zábavy a nových zážitků. Všichni zúčastnění se skvěle bavili a měli možnost si domů odnést mnoho vlastnoručně vyrobených pokladů. Doufáme, že toto setkání všem posloužilo k lepšímu pochopení českých velikonočních tradic a že jim pomůže ještě více si užít čas strávený v této krásné zemi.
Alena Gentile













Podobné články
Mezi 48 osobnostmi, které v Den vzniku samostatného Československa 28. října 2025 ve Vladislavském sále Pražského hradu vyznamenal prezident republiky Petr Pavel, je i Josef Dostál, student Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze. Sportovní triumfy rychlostního kanoisty, který se na
Společnost pro výživu (SPV), nezávislé mezioborové sdružení odborníků na výživu, slaví 80 let od svého založení. Jubileum připomněla výroční konference „Výživa napříč obory“, která se uskutečnila 25. září 2025 a zaměřila se na historii a současnost výživy, globální trendy, problematiku














