
Jako hlavní řečnice vystoupila prof. Bożena Cukrowska z the Children’s Memorial Health Institute ve Varšavě s přednáškou „Mikrobiotické programování – vliv probiotických kmenů Lactobacillus na průběh alergického procesu a potravinové alergie“. Dalším klíčovým řečníkem byl děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Komenského v Bratislavě prof. Viktor Bielik s přednáškou „Klinická účinnost probiotik a fyzického cvičení na modulaci střevní mikrobioty“.
V rámci sympozia byly také uděleny dvě Ceny Společnosti pro probiotika a prebiotika pro mladého vědce za nejlepší původní vědeckou publikaci autorů do 35 let za rok 2022. Ocenění získala Mgr. Lenka Súkeníková za práci The impact of Escherichia coli probiotic strain O83:K24:H31 on the maturation of dendritic cells and immunoregulatory functions in vitro and in vivo publikovanou v časopise Cells. Druhou oceněnou byla Mgr. Lenka Jourová, Ph.D. (na snímku nahoře při přebírání ceny z rukou prorektorky ČZU prof. Evy Vlkové) za práci Butyrate, a typical product of gut microbiome, affects function of the AhR gene, being a possible agent of crosstalk between gut microbiome, and hepatic drug metabolism publikovanou v časopise The Journal of Nutritional Biochemistry.
Širokou diskusi rozpoutala zejména tematika tzv. probiotik na míru. Odborníci se shodli na tom, že některé komerční firmy zneužívají důvěru zákazníků ve vědecké poznatky, které nesprávně nebo nepřesně interpretují, k nepřiměřenému obohacování. Dosavadní poznání a vědecké podklady o složení a funkci mikrobiomu nejsou na takové úrovni, aby bylo možné deklarovat, že směs určitých probiotických kmenů ovlivní zdravotní stav očekávaným směrem. Pro více informací o sympoziu a problematice probiotik a prebiotik navštivte webové stránky Společnosti pro probiotika a prebiotika https://probiotika-prebiotika.cz/17-sympozium-2023/.
Šárka Musilová / Eva Vlková / Společnost pro probiotika a prebiotika












Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc














