Svátek má

Bohuslav
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Nové plodiny, české buchty a víno ve spojení s gastronomií

Iniciativa České pole se na agrosalonu Země živitelka, který se koná od 21. do 26. srpna na Výstavišti České Budějovice, představuje již potřetí. A také letos rozšířila portfolio tradičních českých surovin o novinky jako český mák (modrý i bílý), české švestky a víno z vinařství Vinselekt Michlovský. Cílem je i nadále podporovat střední školy a vzdělávat mladé kuchaře. Už nyní České pole spolupracuje s desítkami restaurací na zkvalitnění české gastronomie.

České pole je unikátní projekt, který vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství ČR, České zemědělské univerzity v Praze, oborových svazů, společnosti makro ČR a dalších partnerů z řad gastronomie. Cílem je vracet tradiční české plodiny zpět do gastronomie a veřejného stravování. Za tři roky existence se iniciativě podařilo vypěstovat a uvést na trh více než 600 tun českých brambor odrůdy Agria – plodiny, která byla ještě nedávno z 90 procent dovážena. Obnovit produkci českého křenu, který nyní tvoří 70 procent prodaného křenu v makro ČR. Dodat do gastronomie českou odrůdu česneku, zařadit do nabídky ručně sbírané nakládané okurky z české produkce a zajistit odbyt dvouletému českému kmínu. V neposlední řadě také nabídnout české zelí ve třech variantách – bílé, bílé kysané a červené. Díky lokální produkci se podařilo ušetřit více než 40 000 kilometrů v dovozu surovin ze zahraničí.

„Rostoucím pilířem projektu je spolupráce se středními odbornými školami a desítkami regionálních restaurací, které společně s iniciativou vzdělávají nadějné kuchaře, aby uměli poznat a používat kvalitní české suroviny. Právě v tomto kontextu má iniciativa České pole velký význam,“ říká Jan Jindra, ředitel nákupu makro ČR a zakládající člen iniciativy České pole.

Součástí programu stánku Českého pole na Zemi živitelce jsou ochutnávky pokrmů připravených z českých surovin. Cukrářka Kateřina Kloudová z podniku Slaďme se, letošní Naděje české gastroscény, nabídne sladké dobroty z českého máku. Šéfkuchaři Ondřej Kurák z restaurace Na Gruntu a Petr Svoreň z Hotel Passage Brno připraví slaná jídla z brambor, zelí, česneku a kmínu. Návštěvníky stánku provede moderátorka a herečka Markéta Hrubešová, která bude zároveň hostit rozhovory s farmáři, sommelierem a historikem gastronomie Martinem Francem. Od soboty 23. srpna se návštěvníci mohou na stánku potkat mimo jiné i s hercem a komikem Petrem Čtvrtníčkem. Připraven je také doprovodný program a zábavné kvízy.

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content