Nový pavilon se dočkal ocenění v soutěži Adapterra Awards v konkurenci více než stovky dalších projektů v ČR i zahraničí. Multifunkční projekt z dílny architektonické kanceláře DRHN vznikl s ohledem na environmentální výzvy tak, aby byla budova trvale udržitelná z hlediska nákladů na provoz i vlivu stavby na okolní prostředí.
Objekt využívá tepelná čerpadla, fotovoltaické panely i stanici pro dobíjení elektromobilů. Vnitřní mikroklima zlepšuje systém řízené ventilace a stínění pomocí slunolamů. Vnější mikroklima zase příznivě ovlivňuje zelená střecha, porostlá fasáda i vnitroblok se zelení. Dešťová voda odváděná z okolních pozemků i střechy do akumulačních nádrží slouží po přefiltrování a smíchání s vodou z vodovodu ke splachování toalet, zavlažování zelené střechy a popínavých rostlin. Nejnovějším prvkem je osazení zelené pochozí střechy hmyzími hotely, které přinesou mnoho užitku a budou i zajímavým prvkem při praktické výuce studentů.
„Toto ocenění nás velice těší. Adaptace na klimatickou změnu je součástí vzdělávání a výzkumu probíhajícího na Fakultě tropického zemědělství, a také se promítá do udržitelnosti ´zeleného´ pavilonu, který byl koncipován s ohleduplností k životnímu prostředí od samého počátku,“ řekla tajemnice FTZ ČZU v Praze a zároveň koordinátorka projektu, Dr. Lucie Ackermann Blažková.
V pavilonu nyní sídlí Mezinárodní agrolesnická unie (International Union of Agroforestry) IUAF, která má za cíl sdružovat zájemce o agrolesnictví a podpořit jeho rozvoj výzkumem, praktickými zkušenostmi, ale i politickými nástroji vhodnými pro jednotlivé země.
Důraz na udržitelnost a boj s klimatickými změnami je fakultě vlastní i v oblasti výzkumu a studia. Tento trend vyznává i její děkan, profesor Patrick Van Damme, který se po návratu z Konference OSN o změně klimatu v Glasgow rozhovořil o roli, kterou může fakulta v tomto ohledu sehrát.
„Neměli bychom importovat odlesňování / deforestaci ze zahraničí. Jako spotřebitelé máme zodpovědnost vytvářet tlak na výrobce. Většina čaje, kakaa a palmového oleje končí na našich trzích. Zde můžeme jako fakulta sehrát roli někoho, kdo informuje a poskytuje studie a výsledky, které nabádají firmy, potažmo politiky, aby aplikovali udržitelné principy,“ zdůrazňuje profesor Van Damme a dodává: „Jak to u globálních výzev bývá, i zde začíná proměna světa k lepšímu konkrétním činem. Naše budova je skvělým příkladem, že to může fungovat.“
Podobné články
Objevování nových míst, poznávání jiných kultur, vystupování z komfortní zóny, setkávání s milými lidmi, učení se a spousta zábavy. To vše nás činí šťastnými. Stačí se nebát, udělat první krok a vycestovat. A můžeme potvrdit, že to stojí za to.
Co rozhoduje o tom, zda si k večeři připravíte pizzu z mrazáku, nebo z vlastního těsta? Je to víc než jen otázka dovedností nebo času. Nový výzkum vědců z České zemědělské univerzity odhaluje koncept Food agency – komplexní kombinace sociálních