Vědci ČZU se dlouhodobě zabývají welfare zvířat v zemědělských chovech včetně kaprů z univerzitních rybníků. Je proto nezbytné, aby v souladu s globálně uznávanými vědeckými poznatky o ochraně zvířat univerzita využívala i své zemědělské produkty. Kapři se v kampusu před Vánoci budou prodávat i letos, upraví se však systém prodeje. Ze stánků si už lidé neodnesou živou rybu, budou zde pouze kapři zabití proškolenými odborníky.
Kapří maso je hodnotnou potravinou, která má kromě historických souvislostí i vazbu na současné snahy o zvýšení konzumace místních a zdraví prospěšných produktů. V oblasti welfare, tedy životní pohody, však současný způsob prodeje živých ryb moderním trendům a znalostem neodpovídá. Welfare lze chápat jako prostředí, ve kterém chované zvíře prospívá. To znamená, že je zachována normální biologická funkce zvířete, které je prosté negativních emocí jako bolest, strach a stres a také je schopno projevovat běžné, druhově specifické chování.
Ryby nemusí prožívat bolest a stres zcela totožně jako savci či ptáci. Vzhledem k současnému stavu poznání jejich anatomie, fyziologie a chování však není pochyb, že bolest a stres jako takové vnímají a reagují na ně a měly by být chráněny před zbytečným utrpením. Tím může být například prodej živých kaprů a jejich odnášení pro domácí porážku. Kapři se v igelitové tašce dusí a stejně tak trpí při vypuštění do chlorované vody s odlišnou teplotou. Domácí porážka je navíc často prováděna neodborným způsobem. Prvním a nejdůležitějším krokem, jak zabránit zbytečnému utrpení ryb, je odnášet si je od stánku již usmrcené.
Druhým a neméně důležitým krokem je celkově minimalizovat množství přesunů živých ryb po výlovu. Ideálně by transport živých kaprů z rybníků měl končit v místních sádkách, aby se tak snížil stres z přepravy doprovázený vyčerpáním energetických zásob, setřením ochranné vrstvy slizu z pokožky a mechanickými poraněními způsobujícími bolest, stres a vyčerpání. Další překládání živých ryb ze sádek a jejich distribuce pro stánkový prodej odporuje zásadám dobrého welfare a je nejen neetické, ale v důsledku stresu snižuje i kvalitu kapřího masa. Spotřebitel vyžadující prvotřídní produkt by tak měl kapří maso nakoupit buď přímo na sádkách, nebo v podobě odborně zabitých čerstvých ryb či jejich svaloviny transportovaných a nabízených v ledové tříšti na vánočních trzích.
Katedra zoologie a rybářství
FAPPZ, ČZU v Praze
Podobné články
Prezident republiky Petr Pavel předal v úterý 16. prosince 2025 v Karolinu za účasti ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy jmenovací dekrety 69 novým profesorkám a profesorům vysokých škol. Na návrh Vědecké rady České zemědělské univerzity byl na nejvyšší
Výzkum na Provozně ekonomické fakultě ČZU má mnoho podob. Od analýzy potravinové soběstačnosti až po využití umělé inteligence při čtení starověkých písem. Tuto tematickou i metodologickou šíři potvrzují dvě nejvyšší fakultní ceny, které letos získaly vědkyně Provozně ekonomické fakulty.

