Svátek má

Jonáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Dozrála réva, nastal čas sklizně. Ve Vinařství ČZU s novou technikou

Na vinicích České zemědělské univerzity právě probíhá sklizeň, vrchol vinařova roku. Po loňské neúrodě, kdy veškerá réva na jaře pomrzla, se nyní ředitel Vinařství ČZU Štěpán Weitosch těší na zúročení celoroční tvrdé práce. Aby dostal všechny hrozny pod střechu, než se na nich podepíšou vrtochy počasí, zapojil do sklizně novou techniku. A výsledek je skvělý.

„Letos jsme na nových výsadbách poprvé vyzkoušeli kombajn a jeví se nám to velmi dobře, kvalita sklizených hroznů je vynikající. Také je to s ohledem na nedostatek pracovních sil velká úspora fyzické práce. A co je nejdůležitější, s kombajnem všechno zvládneme rychleji. Počasí nám teď v září moc nepřeje. Úroda je dobrá, hroznů je dost, ale začínají hnít. Ještě nemáme sklizeno a musíme všechno dostat včas pod střechu,“ hodnotí průběh nejdůležitějších prací na vinohradu jeho správce.

Pod střechou už je díky rychlé práci kombajnu například velká část úrody Müllera Thurgau. Díky příznivému počasí při zrání má letos cukernatost 22 stupňů, což je podle Štěpána Weitosche historicky nejlepší výsledek. „Cukernatost hroznů je dobrá, jen mají trochu nižší obsah kyselin. Když to však srovnám s předchozími roky, ten letošní byl velmi slušný. Uvidíme, až dokončíme sklizeň, ale už teď mohu říct, že to je lepší průměr.“

Počasí je ostatně největší starostí každého vinaře. Buď moc prší, nebo je sucho, občas sehraje neblahou roli jarní mrazík. „Réva je v tomto velmi specifická. Staré výsadby jsou z roku 1984, kořeny už mají tak hluboko, že se u nich stres ze sucha neprojevuje. Ale mladé potřebují zalévat. Pro vinohrad je nejlepší, když v červnu a červenci prší, a pak je v září a říjnu sucho,“ konstatuje Štěpán Weitosch.

Vinařství ČZU je rodinným stříbrem univerzity a má velký podíl na posilování její prestiže. Kromě toho, že je víno z Chloumku žádané a oceňované odborníky i laiky, studentům se tu nabízí možnost kvalitní praxe a neklamný důkaz, že za každým úspěchem stojí tvrdá práce. Kdysi se o tom jako student přesvědčil i současný správce Štěpán Weitosch. O vinohrad v Chloumku u Mělníka se stará víc než dvacet let a za tu dobu stihl zaplnit stěny historické usedlosti trofejemi ze všemožných vinařských soutěží. Tou nejčerstvější je letošní zlato za nejlepší kolekci vín v Národní soutěži vín vinařské oblasti Čechy a postup do dalšího kola. Historicky třetí ´zlatá kolekce´ obsahuje typické mělnické odrůdy jako Ryzlink rýnský, Pinot blanc a Müller Thurgau a je obohacena o frizzante z odrůdy Müller Thurgau a o sekt Emeritus z Ryzlinku rýnského.

Vinařské středisko v Chloumku produkuje hrozny a ovoce na ploše zhruba 20 hektarů půdy. Jeho srdcem a místem, kde se réva zpracovává, je historická budova Kartuziánský lis. Mezi více než deseti odrůdami vinné révy má největší zastoupení Rulandské bílé. Výroba vína zde probíhá klasickým způsobem. Hrozny se zpracovávají co nejrychleji, mošty kvasí při teplotě 18° C, používají se ušlechtilé kvasiny. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou. V pěstování výrazně převažují bílé odrůdy nad modrými.

Lenka Prokopová


Vinohradník a sklepmistr Ing. Štěpán Weitosch (*1978) je absolventem České zemědělské univerzity v Praze a na vinohrad v Chloumku u Mělníka přišel už v nultém ročníku. Na své práci má nejraději víno, preferuje bílé suché. Neustále něco vylepšuje nejen na vinohradu, ale i na celém zázemí. Žije v Mělníku a rád navštěvuje evropské vinařské regiony. Zcela ho okouzlilo italské Trentino.

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content