„Letos jsme na nových výsadbách poprvé vyzkoušeli kombajn a jeví se nám to velmi dobře, kvalita sklizených hroznů je vynikající. Také je to s ohledem na nedostatek pracovních sil velká úspora fyzické práce. A co je nejdůležitější, s kombajnem všechno zvládneme rychleji. Počasí nám teď v září moc nepřeje. Úroda je dobrá, hroznů je dost, ale začínají hnít. Ještě nemáme sklizeno a musíme všechno dostat včas pod střechu,“ hodnotí průběh nejdůležitějších prací na vinohradu jeho správce.
Pod střechou už je díky rychlé práci kombajnu například velká část úrody Müllera Thurgau. Díky příznivému počasí při zrání má letos cukernatost 22 stupňů, což je podle Štěpána Weitosche historicky nejlepší výsledek. „Cukernatost hroznů je dobrá, jen mají trochu nižší obsah kyselin. Když to však srovnám s předchozími roky, ten letošní byl velmi slušný. Uvidíme, až dokončíme sklizeň, ale už teď mohu říct, že to je lepší průměr.“
Počasí je ostatně největší starostí každého vinaře. Buď moc prší, nebo je sucho, občas sehraje neblahou roli jarní mrazík. „Réva je v tomto velmi specifická. Staré výsadby jsou z roku 1984, kořeny už mají tak hluboko, že se u nich stres ze sucha neprojevuje. Ale mladé potřebují zalévat. Pro vinohrad je nejlepší, když v červnu a červenci prší, a pak je v září a říjnu sucho,“ konstatuje Štěpán Weitosch.
Vinařství ČZU je rodinným stříbrem univerzity a má velký podíl na posilování její prestiže. Kromě toho, že je víno z Chloumku žádané a oceňované odborníky i laiky, studentům se tu nabízí možnost kvalitní praxe a neklamný důkaz, že za každým úspěchem stojí tvrdá práce. Kdysi se o tom jako student přesvědčil i současný správce Štěpán Weitosch. O vinohrad v Chloumku u Mělníka se stará víc než dvacet let a za tu dobu stihl zaplnit stěny historické usedlosti trofejemi ze všemožných vinařských soutěží. Tou nejčerstvější je letošní zlato za nejlepší kolekci vín v Národní soutěži vín vinařské oblasti Čechy a postup do dalšího kola. Historicky třetí ´zlatá kolekce´ obsahuje typické mělnické odrůdy jako Ryzlink rýnský, Pinot blanc a Müller Thurgau a je obohacena o frizzante z odrůdy Müller Thurgau a o sekt Emeritus z Ryzlinku rýnského.
Vinařské středisko v Chloumku produkuje hrozny a ovoce na ploše zhruba 20 hektarů půdy. Jeho srdcem a místem, kde se réva zpracovává, je historická budova Kartuziánský lis. Mezi více než deseti odrůdami vinné révy má největší zastoupení Rulandské bílé. Výroba vína zde probíhá klasickým způsobem. Hrozny se zpracovávají co nejrychleji, mošty kvasí při teplotě 18° C, používají se ušlechtilé kvasiny. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou. V pěstování výrazně převažují bílé odrůdy nad modrými.
Lenka Prokopová
Podobné články
Poslední pátek v září s datem 26. 9. 2025 patří Noci vědců, největší popularizační akci svého druhu. Více než 130 institucí a firem v 73 městech republiky nabízí program zaměřený na téma Bohatství. Do unikátní vědecké show se tradičně zapojuje
Časopis Forbes zveřejnil ve středu 24. září 2025 výběr pětadvaceti českých vědkyň, které vynikají ve svých oborech bádání. V žebříčku TOP žen ve vědě za rok 2025 jsou tři zástupkyně České zemědělské univerzity v Praze. Environmentalistka Tereza Hnátková působí na