Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Známe vítěze přehlídky populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest, který od 14. do 17. října 2024 hostil kampus České zemědělské univerzity v Praze, již zná vítěze. Ocenění v celkem čtyřech kategoriích byla tvůrcům vítězných snímků předána během slavnostního ceremoniálu v pražském kině Přítomnost.

V soutěžní sekci programu letošního PSFF bojovalo o titul Nejlepšího mezinárodního vědeckého dokumentu celkem šestnáct filmů z Francie, USA, Rakouska, Spojeného království, Kanady, Německa, Španělska, Belgie a Nizozemska. V soutěži bylo zastoupeno i Česko filmem Voda ztracená a vrácená. Tento poetický dokument si z festivalu odnesl Cenu rektora ČZU. „Film ztvárňuje zajímavý kontrast vody jako životodárného, ale také destruktivního prvku. Voda představuje jak zdroj života, tak i jeho ohrožení,“ hodnotí snímek rektor Petr Sklenička a dodává: „Je zde patrná investice obrovského množství času, energie a technických znalostí, která byla věnována zachycení koloběhu vody. Každý záběr tak působí jako pečlivě promyšlený obraz.”

Porotu složenou ze studentstva ČZU nejvíce zaujal snímek Evoluce Země: Ostrovy, o kterém mladí porotci tvrdí: „Film není jen o fauně, je to reflexe o přizpůsobivosti života samotného. Nutí nás přehodnotit naše chápání evoluce a našeho místa v přírodě a jeho síla rezonuje ještě dlouho po skončení projekce.”

Porotu mezinárodní soutěže složenou ze zástupců fakult a vedení ČZU si získala Divočina v bouři režiséra a scenáristy Michaela R. Gaertnera. Porota na filmu ocenila jeho vizuální i emocionální podmanivost. „Film vykresluje, jak se zvířata a rostliny v lese připravují na změny počasí, od prvních náznaků blížící se bouřky až po její příchod a následky. Tento proces adaptace na střídání sucha a dešťů je zde zachycen fascinujícím způsobem a ukazuje, jak úžasně jsou obyvatelé lesa schopni se přizpůsobit měnícím se podmínkám.”

Vrcholem oceňování nejlepších dokumentů je cena Grand Prize, kterou festival uděluje ve spolupráci s partnerským festivalem Academia Film Olomouc. O tuto cenu se uchází jak soutěžní výběr PSFF, tak soutěžní filmy z AFO z dubna letošního roku. Porota složená z odbornic a odborníků z oblasti popularizace vědy a dokumentárního filmu udělila toto ocenění ve výši 10 tisíc amerických dolarů filmu Součástí smečky v režii Tanguye Dumortiera a Oliviera Larreyho. Film podle nich „jakoby mimoděk ilustruje zásadní posun v přírodovědném filmu, který se odehrál v posledních dvou dekádách. Z loutkaře a manipulátora se dokumentarista stává pouhým divákem a získává tím tolik potřebný odstup. Snímek ukazuje, že gradace napětí ve filmu o predátorech lze dosáhnout celou paletou metod a postupů. Snahu ohromit brutalitou nahrazují úplně jiné a civilnější metriky: čas, a hlavně důvěra v diváckou schopnost vidět.” Podle porotců tento film dává naději, že pečlivá dramaturgie může mít vyšší hodnotu než jeden „money shot“. I přes tento humanistický záměr ale nezakrývá realitu filmové práce. Aby dokumentarista dokázal zachytit život predátora, musí tak sám začít přemýšlet.

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content