Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Strom pro život – život pro strom

Česká zemědělská univerzita v Praze hostila ve dnech 19. a 20. září 2024 Národní arboristickou konferenci Strom pro život – život pro strom. Navštívilo ji na 450 odborníků z celé republiky. Ve dvou sálech univerzity, v aule a v posluchárně Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, byl připraven samostatný program pro arboristy a pro stromolezce.

V dnešní době plné specializovaných odborností je stále těžší udržet si odstup a celistvý pohled na věc. Letošní konference si proto dala za cíl podívat se na aktuální problematiku stromů v urbanizovaném prostředí, pokud možno z odlišných úhlů pohledu odborníků různých profesí, pomyslně stojících na opačných stranách barikády, kterých se problematika stromů a krajiny bytostně dotýká. Když se na strom ve svých souvislostech podívá krajinářský architekt, arborista, stromolezec, památkář, správce sítě nebo policista, každý vidí tak říkajíc trochu jiný strom. Konference se proto snažila podat komplexní pohled na řešenou problematiku. Společně nad ní převzaly záštitu katedra zahradní a krajinné architektury FAPPZ a Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze.

Katedru zahradní a krajinné architektury reprezentoval svou úvodní přednáškou vedoucí této katedry doc. Matouš Jebavý, který se zabýval problematikou městského tepelného ostrova a jejím vlivem na utváření současných měst ve světě. Ve druhé části přednášky pak představil účastníkům konference urbanistické a krajinářské řešení areálu ČZU v Praze, které je mistrovským dílem architekta a urbanisty prof. Jana Čejky a krajinářského architekta prof. Jiřího Marečka a které svým charakterem v maximální míře eliminuje vliv tepelného ostrova města. V dnešní době, kdy jsme svědky toho, jak globální oteplování planety postupuje velmi rychlým tempem, krajinářské řešení areálu naší univerzity poskytuje nám všem příjemné prostředí pro výuku, kterou na univerzitě zajišťujeme.

Fakultu lesnickou a dřevařskou reprezentovali přednáškami v části arboristické i stromolezecké doc. Ivana Tomášková se dvěma fyziologickými přednáškami na téma Vliv fytohormonů na růst a vývoj stromů ve městech a Ořez stromu v jarním období a transpirační proud, dr. Václav Bažant, který se zaměřil na vyzdvižení významu dendrologických sbírek, a dr. Vladimír Janeček se svým zamyšlením nad tenkou hranicí mezi obvodovou redukcí koruny a sesazením stromu. Je potěšující, že na konferenci dostali prostor i čerství absolventi studijního programu Systémová arboristika, kteří prezentovali výsledky svých obhájených bakalářských prací.  Pěknou přednášku o reakcích vybraných druhů dřevin na mechanická poškození kmene přednesl Štěpán Pochman. Bouřlivou diskusi mezi stromolezci pak vyvolal Filip Žďárský s přednáškou o praktickém testování vertikálních vazeb.

Konferenci před aulou ozdobily vzrostlé stromy a keře, které dodala významná německá školka Lorberg. Její majitel Dipl. Ing. Stefan Heinrich Lorberg vystoupil na konferenci rovněž s přednáškou a na závěr věnoval jím dovezených cca 35 vzrostlých stromů a keřů naší univerzitě. Stromy jsou nyní kompozičně umísťovány a vysazovány v rámci areálu ČZU v Praze-Suchdol, a také v arboretu v Kostelci nad Černými lesy. Stanou se tak trvalou součástí kompozic obou zmíněných krajinářských areálů.

Velké díky Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu za perfektní spolupráci při organizaci konference, kterou lze zhodnotit jako mimořádně povedenu. Vysoká účast všech dotčených profesí naznačuje, že akce splnila svůj cíl, a sice nalézt společnou cestu při řešení problémů spojených se stromy.

Doc. Ing. Matouš Jebavý, Ph.D. a Ing. Václav Bažant, Ph.D.

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content