Svátek má

Eliška
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Třetí setkání konsorcia projektu Příprava na implementaci reformy doktorského studia

V prostorách rektorátu České zemědělské univerzity v Praze se 26. září 2024 uskutečnilo třetí setkání konsorcia projektu „Příprava na implementaci reformy doktorského studia“. Tato událost přilákala zástupce akademických institucí z celé České republiky a přinesla cenné diskuse a podněty k plánovaným změnám v doktorském studiu. Setkání se osobně účastnilo 26 akademiků a distančně se zapojilo 56 účastníků.

Na úvod vystoupil koordinátor projektu za ČZU prof. Ing. Jan Vymazal, CSc., který představil fungování doktorského studia na ČZU. Na to navázal doc. Ing. Hynek Roubík, Ph.D., představením podoby doktorského studia na příkladu Fakulty tropického zemědělství ČZU a nastínil klíčové oblasti, které reforma v následujících měsících zasáhne. Zároveň otevřel diskusi pro témata související s kvalitou doktorského studia.

Důležitou částí programu byla prezentace koordinátora celého projektu Mgr. Lukáše Nachtigala z Univerzity Karlovy, který přiblížil hlavní cíle konsorcia a představil dosavadní výsledky projektu a poté se zaměřil na aktivity pracovních skupin zapojených do projektu a na jejich dosavadní výsledky. Prezentace nabídla podrobnosti o výstupech jednotlivých týmů, které pracují na revizi doktorandského vzdělávání v souladu s evropskými standardy.

Následovala panelová diskuse na téma Standardy školitelů moderovaná doc. Ing. Hynkem Roubíkem, Ph.D. Diskutovalo se o kvalifikaci, zodpovědnosti a rolích školitelů ve vztahu k doktorandům, přičemž diskuse nabídla různé perspektivy a zkušenosti z českých i zahraničních univerzit. Výměna názorů se ukázala jako velmi plodná a otevřela prostor pro další podněty k optimalizaci doktorského vedení.

Po společném obědě se program zaměřil na tři specifická témata v rámci jednání u kulatého stolu.

  • Přijímací řízení: Diskuse o zefektivnění a standardizaci přijímacích procesů pro doktorské studium.
  • Revize vnitřních předpisů: Identifikace oblastí, kde je třeba aktualizovat vnitřní směrnice a předpisy pro lepší fungování doktorských programů se zaměřením na práva a povinnosti hlavních aktérů v rámci organizace doktorského studia.
  • Evaluace studijní zátěže: Hodnocení adekvátnosti studijního zatížení doktorandů s cílem optimalizovat časovou náročnost a kvalitu výzkumu.

Během jednání u kulatého stolu sdíleli své zkušenosti s náborem a přijímáním nových doktorandek a doktorandů a s průběhem studia také zástupci z Masarykovy univerzity, Univerzity Pardubice, Západočeské univerzity v Plzni a Akademie výtvarných umění v Praze.

Setkání probíhalo v duchu otevřené spolupráce mezi zúčastněnými institucemi a přineslo konkrétní výstupy pro pokračující práci na reformě doktorského studia. Vytvoření prostoru pro otevřené sdílení příkladů dobré praxe a vzájemné konzultace plánovaných kroků v oblasti doktorského studia lze hodnotit jako jeden z hlavních přínosů projektu.

„Třetí setkání konsorcia ukázalo, že české univerzity jsou připraveny spolupracovat na modernizaci doktorského vzdělávání a vytvořit prostředí, které podpoří nejen kvalitní výzkum, ale i rozvoj nových generací vědců,“ zhodnotil tuto událost docent Hynek Roubík.

Projekt „Příprava na implementaci reformy doktorského studia 2024-2024“ byl podpořen MŠMT.

doc. Hynek Roubík / prof. Jan Vymazal

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content