Svátek má

Oleg
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Rozsah povodní pohledem družice Sentinel-1A

Specialisté z katedry prostorových věd Fakulty životního prostředí ČZU v Praze Richard Bittman a Jakub Jaroš provedli analýzu rozsahu povodní na severovýchodě České republiky.

Detekce změn vodní hladiny ve vybraných oblastech povodí Moravy, Opavy a Odry s využitím radarové družice Sentinel-1A demonstruje, že i s relativně jednoduchým zpracovatelským postupem a pouhými dvěma časovými snímky lze efektivně identifikovat významné hydrologické změny v krajině. Data vědci zpracovali z porovnání dvou radarových snímků (change detection) a sledují rozdíl v radarovém signálu.
Pro analýzu použili volně dostupné snímky z družice Sentinel-1A, která je součástí evropského programu Copernicus z platformy Copernicus Data Space Ecosystem. Konkrétně se jednalo o radarové snímky pořízené v režimu Interferometric Wide Swath (IW) ve dnech 3. září (8:07) a 15. září (5:29) 2024.
Výsledky analýzy jsou prezentovány formou interaktivní mapy, která zachycuje změny v zpětném odrazu radarového signálu. Tyto změny indikují potenciální nárůst vodní hladiny v okolí sledovaných řek, což může signalizovat povodňovou aktivitu.

Zdroj: FŽP

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content