Svátek má

Zita
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Náš tip na výlet: V Botanické zahradě ČZU ani o prázdninách není nuda

Na návštěvu rostlinné říše zve i v letních měsících Botanická zahrada České zemědělské univerzity, která je součástí Fakulty tropického zemědělství. Ve zdejších sklenících se pokocháte unikátní sbírkou užitkových rostlin tropů a subtropů, možná nejkomplexnější v Evropě, ale určitě v České republice. Skleníky jsou členěny podle teplotních nároků rostlin a podle typu pracovního zaměření na tropický, subtropický, stolový, citrusový a sortimentový. Na venkovních plochách pak návštěvníky potěší dlouhé voňavé záhony užitkových i léčivých rostlin. A můžete sem zajít třeba i na výstavu…

Zahrada vůní

Tato putovní výstava je zapůjčená z Centra léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a nabízí jedinečnou příležitost přivonět si k unikátním i běžně dostupným vonným esencím. Dozvíte se o jejich původu, historii či způsobu zpracování. A také se seznámíte s procesem výroby parfémů a užívání vonných přípravků od historie až po současnost.

Workshop s nádechem Mexika

V červenci Botanická zahrada ve spolupráci s katedrou tropických plodin a agrolesnictví uspořádala workshop zaměřený na roubování rostlin. Praktické zkušenosti studentům předávala doktorandka M. Sc. Malisa Huizaru z mexické univerzity Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro v Saltillu. V Botanické zahradě probíhala praktická část workshopu.

Vzácné kauliflorie

Zdejší rostliny si opravdu zaslouží obdiv a svých pár minut slávy. U několika z nich se objevily květy či plody přímo na kmeni. Tento jev se nazývá kauliflorie. Už tak zajímavé rostliny tím ještě více získávají na neobyčejnosti. Ve sklenících zahrady tak můžeme vidět krásně plodící či kvetoucí rostliny Plinia cauliflora, Annona muricata, Theobroma cacao a Ceratonia siliqua.

Fauna a děti, to jde dohromady

Protože jezírko se želvami v tropickém skleníku nedisponuje žádným filtračním zařízením, v horkém letním počasí se voda musí měnit častěji. Kolegové nasadí holínky, vezmou do rukou rýžáky a než se odčerpá voda, celé jezírko vyčistí, aby si v něm želvy mohly spokojeně plavat.

A právě želvy nejvíc zaujaly malé návštěvníky, kteří do zahrady vyrazili na výlet z příměstských táborů UK v Praze a z Libčic nad Vltavou. Děti si prohlédly zahradu za odborného komentáře zdejších zaměstnanců. Na závěr vyplnily pracovní listy určené pro předškoláky a první třídy základních škol a koncipované tak, aby podporovaly samostatné myšlení. Děti se zábavnou formou dozvědí něco ze světa tropů a subtropů, poučí se o původu rostlin a uvědomí si, jak široké je spektrum využití rostlin pro lidstvo.

Botanickou zahradu je možné po předchozí domluvě navštívit v pracovní dny od 8.00 do 15.00, v pátek jen do 13.00.

Text: Lenka Prokopová / Zdislava Procházková

Foto: archiv Botanické zahrady FTZ 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content