Pavilon sdružuje šest potravinářských technologií spolu se senzorickou laboratoří, restaurací, výživovým poradenstvím, prostorami pro školení a vlastním obchodem pod jednou střechou. Vznikla zde potravinářská pracoviště propojující výuku s praxí. Studenti Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů tak mohou získat kompetence, které jsou dnes nejen z pohledu trhu práce velmi žádané. Budova nového výukového centra je navržena tak, aby kromě výuky v učebnách mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Nabízí se jim možnost vyzkoušet technologie zpracování masa a mléka, pečení chleba a výroby cukrovinek, zpracování ovoce a zeleniny, lisování oleje a vaření piva.
„Potravinářský pavilon znamená zásadní vývojový skok, pokud jde o kvalitu vzdělávání, kvalitu výzkumu a inovace v potravinářském segmentu jinak velmi pestrého portfolia oborů na České zemědělské univerzitě,“ podotkl při otevření Pavilonu rektor ČZU prof. Petr Sklenička s tím, že je to zároveň obrovská výzva přinášející i řadu komplikací. „Jsem rád, že se podařilo pavilon dostavět v této ne zrovna lehké době bez vážnějších problémů, a věřím, že se podaří zvládnout i jeho provoz. Uřídit takový kolos by nebylo jednoduché ani za normálních okolností, natož v době, která je charakteristická předraženými energiemi a dalšími vstupy. A jsem rád, že nová technologická budova s výrobními kapacitami potravinářského provozu umožní studentům rozšířit teoretické znalosti o praktické dovednosti tím, že se zapojí do výrobního procesu. Celé naší univerzitě se tak naskýtá užší propojení s praxí a novým mladým absolventům to přinese širší uplatnění na pracovním trhu,“ zdůraznil profesor Sklenička.
Výukové centrum je vybaveno špičkovými potravinářskými a gastronomickým technologiemi, které umožňují inovativní přístupy. Provoz umožňuje studentům poznat celý řetězec zpracování potravin od výroby jednotlivých surovin přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii. A v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty.
Nechybí tu prostory pro testování výrobků v moderní senzorické laboratoři. Právě možnost zkoušení inovací a realizace nových nápadů napříč technologiemi, navíc ve spolupráci s domácími i zahraničními subjekty, je pro studenty motivační a lákavá. Výsledné produkty pod vlastním univerzitním brandem ´Um!´ jsou k dispozici i běžnému spotřebiteli na trhu.
Veškerá produkce, která se za přítomnosti studentů vyrobí, se distribuuje třemi základními odběratelskými kanály. Přibližně 80 procent míří do obchůdku řemeslných potravin v budově Potravinářského pavilonu. Zbylá produkce se prodává nasmlouvaným velkoobchodním partnerům v rámci suchdolského kampusu i mimo něj. Jako příklad lze uvést prodejnu uzenin společnosti LE & CO, hotel Hilton a další menší farmářské obchůdky. Velký potenciál skýtá do budoucna vlastní e-shop.
V řemeslných potravinách denně nakupuje kolem tří set zákazníků, kteří si mohou vybrat z mnoha variant výrobků. Od chlebů, slaných či sladkých pekárenských výrobků přes různé druhy uzenin, výsekového i marinovaného masa, dále čerstvé mléko, sýry, jogurty a tvarohy, různé varianty svrchně kvašených piv a panenských lisovaných olejů či univerzitní mák.
Posiluje se snaha o další propojení potravinářských provozů s akademickou sférou, ať již v rámci výuky, cvičení či výzkumných projektů. Infrastruktura Potravinářského pavilonu nabízí řadu možností využití pro účely testování potravinářských procesů a jejich inovace. Prvním úspěchem na mezinárodním poli je spolupráce s kolegy z PEF při účasti v konsorciu Horizon na téma zkracování dodavatelsko-odběratelských řetězců v zemědělství a potravinářství.
Lenka Prokopová / FAPPZ
Podobné články
Plýtvání jídlem je důležitým společenským tématem, které přímo zatěžuje naše peněženky i životní prostředí. Upozorňuje na něj i letošní kampaň #Safe2EatEU Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
Dřevařský pavilon tvořící součást kampusu ČZU vznikl v roce 2015 díky podpoře Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu VaVpI. Řadí se mezi nejvýznamnější investiční akce, které byly na ČZU v posledních desetiletích realizovány.