V odborné části programu byly představeny typické maďarské produkty a jejich srovnání s českými ekvivalenty. Hlavní zaměření programu však spočívalo v diskusi o FairTrade produktech. Jak se ukázalo, ani maďarští studenti potravinářství nemají jasnou představu o certifikaci FairTrade, o typech certifikovaných produktů a o tom, jak program podporuje komunity v rozvojových zemích a přispívá k udržitelnosti odvětví.
Studenti měli za úkol navštívit obchod s Fair Trade produkty, zakoupit je a porovnat s produkty běžně prodávanými v obchodních řetězcích (s ohledem na kvalitu, vlastnosti, cenu, osobní užitek a podobně). Kromě toho mohli navštívit laboratorní pivovar České zemědělské univerzity a zúčastnit se exkurze do pivovaru Staropramen.
I přes mnohokrát opakovaný formát se pracovníkům katedry ekonomiky podařilo inovovat program tak, aby byl vzdělávací a vzrušující. Jsme poctěni, že můžeme tyto aktivity pořádat s podporou Domu zahraniční spolupráce, a těšíme se, že budou pokračovat.
Pavel Kotyza, Karel Tomšík
Podobné články
„Část mě stále leží v Praze,“ sdělil jeden z účastníků setkání absolventů v Řecku. Dojemná úvaha o tom, jak hluboce může jediný semestr v zahraničí ovlivnit celý život.
Institut vzdělávání a poradenství se ve dnech 18.–20. června 2025 podílel na organizaci mezinárodní konference International Conference Innovation in Engineering (ICIE 2025). ICIE je prestižní mezinárodní konferencí s dlouholetou tradicí, na jejíž organizaci se IVP podílí druhým rokem.