„Avokádo je rostlina velmi náročná na pěstování, ale ještě náročnější je to s násadou plodů. Biologie kvetení je poměrně složitá a má za následek, že násada plodů činí asi jen 0,1 % z počtu květů. V našich podmínkách snad můžeme mluvit i o zázraku,“ komentuje výjimečnou událost Zdislava Procházková a dodává: „Nemalý podíl na tom všem mají také šikovné ruce Zdeňka Hlaváče, který si uměl vybrat správnou odrůdu k naroubování. Optimální péči rostlině poskytuje naše kolegyně Aneta.“
Tropický skleník, který dnes spravuje Fakulta tropického zemědělství, byl dokončen v roce 1973 a podle projektu profesora Pospíšila, tehdejšího pedagoga Institutu tropického zemědělství, byl osázen užitkovými teplomilnými rostlinami. Ty pedagogové přiváželi ze svých pracovních cest po rozvojových zemích. Na osázení skleníku se podíleli vědečtí, pedagogičtí, techničtí i manuální pracovníci. Výsledkem je ojedinělá a nejkomplexnější sbírka užitkových rostlin, dodnes unikátní v České republice i v Evropě.
Na ploše 250 m2 tu najdeme na 110 druhů užitkových tropických rostlin, které se pěstují ve volné půdě. Jsou to rostliny určené k přímé konzumaci, skupiny pochutin, koření, léčivých rostlin, textilní plodiny, obiloviny, okopaniny. Mezi zástupce jednotlivých skupin patří například banánovníky, mangovníky, ananasy, mučenky, vanilka, kakaovník, kávovník, skořicovník, pepřovníky, a také avokádo.
Rostlinný genofond skleníku slouží k výuce studentů, výměně rostlinného materiálu s ostatními botanickými zahradami i jako matečnice užitkových rostlin, které se používají pro vědeckou práci a diplomové práce.
Podobné články
V Česku se usadil invazní komár japonský (Aedes japonicus) původem z východní Asie. Ukazují to výsledky monitoringu prováděného vědci ze Státního zdravotního ústavu a České zemědělské univerzity v rámci projektu OH SURVECTOR, zaměřeného na surveillance viru západonilské horečky. Aedes japonicus
Iniciativa České pole se na agrosalonu Země živitelka, který se koná od 21. do 26. srpna na Výstavišti České Budějovice, představuje již potřetí. A také letos rozšířila portfolio tradičních českých surovin o novinky jako český mák (modrý i bílý), české