Program pro veřejnost a prodej ryb začínají v 9 hodin, samotný výlov už za rozednění. Takže těm, kteří nechtějí přijít o zajímavou podívanou, se vyplatí si přivstat. Kromě pozorování zručných rybářů si návštěvníci mohou užít pestrý program pro všechny věkové kategorie – lesní pedagogiku, ukázky vaření ze zvěřiny, kapelu, komentovaný výlov a tradiční pasování na rybáře. Na pláži rybníka budou prodejní stánky s rybami, univerzitní zvěřinou i vínem a s chutným občerstvením ze zámecké kuchyně.
Přípravy výlovu rybníka, jako je ten Vyžlovský, probíhají s velkým předstihem, zejména z hlediska logistiky a programu pro veřejnost. Samotní rybáři musí zajistit dostatek lovců, funkčních pomůcek, nářadí a strojů, a proto se na výlovy připravují už v září. Personál kolem výlovu čítá přibližně 60 lidí, pomáhají i studenti z Fakulty lesnické a dřevařské a externí pomocníci. „Nastrojit rybník“, tedy připravit ho na samotný výlov a spustit vodu, trvá nejméně dva týdny.
Obsádka rybníka je pestrá – hlavní rybou je kapr (cca dvě třetiny obsádky) vyhlášený svojí kvalitou. Díky písčitému dnu rybníka má velmi chutné a voňavé maso. Dále si tu bude možné koupit amura, tolstolobika, bílou rybu (cejny, plotice) či líny a v neposlední řadě dravé ryby, jako jsou štika, candát, okoun či sumec. V obsádce se může objevit i úhoř. Menší ryby zůstanou v lovišti, rybník se napustí a budou se lovit až v příštím roce.
Předpokládaný výlovek z Vyžlovského rybníka je kolem 200 metráků ryb. Z tohoto množství se při výlovu prodá přibližně 80 metráků, zbylé ryby poputují do sádek a zákazníci si je budou moci koupit při vánočním prodeji na Lesní správě Lesů ČZU v Jevanech. Od 4. 12. budou v nabídce vánoční stromky a od 19. 12. vánoční prodej ryb, který bude probíhat i na zámku v Kostelci nad Černými lesy a v kampusu ČZU v Praze. Podrobné informace najdete na webu a Facebooku Lesů ČZU.
Karla Mráčková
Podobné články
Rybáři Lesů ČZU začínají svou letošní sklizeň při výlovu Jevanského rybníka ve čtvrtek 17. října. Návštěvníky čeká zajímavá podívaná a možnost nákupu čerstvých, smažených i uzených ryb a jako obvykle i zábava pro celou rodinu.
Již zítra startuje mezinárodní festival Prague Science Film Fest (PSFF), který se bude od 14. do 17. října věnovat divočině a divokosti a představí netradiční pohled na žánr přírodopisného filmu. Hostitelkou unikátní filmové přehlídky je Česká zemědělská univerzita.