
Nic z toho, co dělá české Vánoce Vánocemi, tu nechybělo. Dlouhý stůl se prohýbal pod dobrotami, které ve svých domovech přichystala dámská část Welcome centra. Vánočka, perníčky, bramborový salát, kuba a cukroví vyvolávaly vlny nadšení. Zahraniční hosté se nicméně nenechali zahanbit, a tak se na sváteční tabuli zaskvěla třeba španělská bramborová tortilla, švédské perníčky nebo indický palak paneer.
Některé tradice si hosté večírku mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Workshopy výroby vánočních rekvizit pro ně připravily a hlavní postupy vysvětlily manažerka Welcome centra Mirka Perst a její kolegyně Martina Šlesingerová. Malování perníčků, výroba adventních ozdob, krájení a loupání jablek či pouštění svíček v ořechových skořápkách nadchlo úplně všechny. Stejně jako zdobení stromečku, na kterém byl pro každého připraven slavný citát dle vlastního výběru. A pod stromečkem spousta dárečků. Ve vědomostním kvízu se testovaly znalosti českých vánočních tradic, což bylo přirozeně náročnější pro vědce z exotičtějších zemí než pro Evropany s podobnými tradicemi. Tichou noc si ale nakonec zanotovali všichni, a dokonce v češtině.
Vědci ze všech koutů světa tak dostali jedinečnou příležitost okusit tradice země, která se na nějaký čas stala jejich domovem. Zvláštním hostem jejich předvánočního setkání byl prorektor ČZU pro zahraniční vztahy profesor Michal Lošťák, který využil příležitosti a popřál všem krásné Vánoce.
Lenka Prokopová

































Podobné články
Klíšťat v Česku v posledních letech kvůli změnám klimatu přibývá a šíří se do vyšších nadmořských výšek. Jak ale ukázal vědecký výzkum vedený Johanou Alaverdyan z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze, jejich počty dokážou velmi účinně snižovat velcí kopytníci.
Katedra jazyků Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze uspořádala v rámci programu Blended Intensive Programme (BIP) mezinárodní týdenní literární kurz Literarisches Prag zaměřený na pražské německé spisovatele.