
Nic z toho, co dělá české Vánoce Vánocemi, tu nechybělo. Dlouhý stůl se prohýbal pod dobrotami, které ve svých domovech přichystala dámská část Welcome centra. Vánočka, perníčky, bramborový salát, kuba a cukroví vyvolávaly vlny nadšení. Zahraniční hosté se nicméně nenechali zahanbit, a tak se na sváteční tabuli zaskvěla třeba španělská bramborová tortilla, švédské perníčky nebo indický palak paneer.
Některé tradice si hosté večírku mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Workshopy výroby vánočních rekvizit pro ně připravily a hlavní postupy vysvětlily manažerka Welcome centra Mirka Perst a její kolegyně Martina Šlesingerová. Malování perníčků, výroba adventních ozdob, krájení a loupání jablek či pouštění svíček v ořechových skořápkách nadchlo úplně všechny. Stejně jako zdobení stromečku, na kterém byl pro každého připraven slavný citát dle vlastního výběru. A pod stromečkem spousta dárečků. Ve vědomostním kvízu se testovaly znalosti českých vánočních tradic, což bylo přirozeně náročnější pro vědce z exotičtějších zemí než pro Evropany s podobnými tradicemi. Tichou noc si ale nakonec zanotovali všichni, a dokonce v češtině.
Vědci ze všech koutů světa tak dostali jedinečnou příležitost okusit tradice země, která se na nějaký čas stala jejich domovem. Zvláštním hostem jejich předvánočního setkání byl prorektor ČZU pro zahraniční vztahy profesor Michal Lošťák, který využil příležitosti a popřál všem krásné Vánoce.
Lenka Prokopová

































Podobné články
Dny otevřených dveří jsou tradičně příležitostí seznámit se s prostředím, kde budoucí student stráví několik let života a třeba zde i zakotví po promoci při volbě své profesní dráhy. Česká zemědělská univerzita takovou možnost nabídla v tomto akademickém roce už
Téměř každý den je oslavou důležitých milníků lidstva. Světový den mokřadů připadající na 2. února by však mezi oslavami neměl zapadnout. Mokřady v přírodě a krajině plní řadu nezastupitelných funkcí, ale také se přímo podílejí na obživě lidstva. Například rýže,