
V odborné části programu byly představeny typické maďarské produkty a jejich srovnání s českými ekvivalenty. Hlavní zaměření programu však spočívalo v diskusi o FairTrade produktech. Jak se ukázalo, ani maďarští studenti potravinářství nemají jasnou představu o certifikaci FairTrade, o typech certifikovaných produktů a o tom, jak program podporuje komunity v rozvojových zemích a přispívá k udržitelnosti odvětví.
Studenti měli za úkol navštívit obchod s Fair Trade produkty, zakoupit je a porovnat s produkty běžně prodávanými v obchodních řetězcích (s ohledem na kvalitu, vlastnosti, cenu, osobní užitek a podobně). Kromě toho mohli navštívit laboratorní pivovar České zemědělské univerzity a zúčastnit se exkurze do pivovaru Staropramen.
I přes mnohokrát opakovaný formát se pracovníkům katedry ekonomiky podařilo inovovat program tak, aby byl vzdělávací a vzrušující. Jsme poctěni, že můžeme tyto aktivity pořádat s podporou Domu zahraniční spolupráce, a těšíme se, že budou pokračovat.
Pavel Kotyza, Karel Tomšík

Podobné články
Kulturní a demografické faktory ovlivňující nelegální lov a využívání mořských želv v Indonésii jsou tématem studie publikované v časopise People and Nature. Jejími autory jsou výzkumníci z ČZU v Praze, z indonéské Univerzity Syiah Kuala, ze Zoo Liberec a Světového
Světový den štědrosti a dobrých skutků, Giving Thuesday, který letos připadá na 2. prosince, bude mít na České zemědělské univerzitě v Praze své pokračování v „Giving Wednesday“. Právě ve středu 3. prosince 2025 proběhne v aule nábor dárců kostní dřeně.

