Svátek má

Taťána
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Trvalá udržitelnost na talíři aneb To NEJ z našich menz

Tímto směrem se ubírá Mezinárodní mistrovství menz, jehož druhý ročník pod záštitou rektora Petra Skleničky uspořádala ve čtvrtek 8. června 2023 Česká zemědělská univerzita ve spolupráci se společností Delirest. Suchdolský kampus tak už podruhé zažil brutální útok na chuťové buňky všech, kteří se na klání pěti týmů mistrů a mistryň kulinářského umění přišli podívat zblízka. Do soupeření menzovních kuchařů a kuchařek z Prahy, Brna, Drážďan a Žiliny se zapojila i školní jídelna pražského Gymnázia Jana Keplera.

Jedenáctá hodina vše odstartovala a v atmosféře pekelného soustředění se rozběhla příprava jednotlivých menu. Kdo do menzovní kuchyně v té době nahlédl, mohl ocenit profesionalitu týmů a nasát směsici různorodých vůní. Hlavně ale nesměl rušit, soutěžící neměli času nazbyt. Už dvě hodiny po poledni měli se svými výtvory předstoupit před porotu a dokázat, že si pomyslnou „zlatou vařečku“ zaslouží právě oni.

A zatímco vloni putovala trofej pro vítěze do Drážďan, letos si ji na Slovensko odvážejí kuchařky Nové Menzy Žilinské univerzity. Mistryně roku 2023 oslovily porotu svým candátem s kedlubnou, bramborovým pyré a rosti, a především vynikajícím salátem s chřestem, avokádem a citrusy.

Vítězky letošního Mezinárodního mistrovství menz vaří v Nové Menze Žilinské univerzity v Žilině

Všichni soutěžící měli za úkol vytvořit dvouchodové menu, předkrmový salát a hlavní jídlo, jehož základem měl tentokrát být právě candát. Pro přípravu předkrmového salátu (starteru) měli k dispozici suroviny z „mystery-boxu,“ jehož obsah pořadatelé odtajnili až den před soutěží. Pod rouškou tajemství se skrývaly chřest a avokádo. Kuchaři a kuchařky si s tím vším poradili skvěle. A takhle to dopadlo…

CELKOVÉ POŘADÍ

  1. Nová Menza, Žilinská univerzita v Žilině: Candát s kedlubnou, bramborovým pyré a rosti / Salát s chřestem, avokádem a citrusy
  2. Mensa Matrix, Studentenwerk Dresden: 1001 noc v Sasku / Chřestový salát s jahodami a guacamole
  3. Školní restaurace, Gymnázium Jana Keplera v Praze: Pošírovaný candát s estragonovou omáčkou z podmáslí, rybí koláček, máslová zelenina, pečené brambory a marinovaná kedlubna / Salát s chřestem, parmskou šunkou a avokádem
  4. Menza Suchdol České zemědělské univerzity: Filet z candáta v cizrnovém těstíčku, polentové hranolky s baby špenátem, pikantní tomatový dip a jogurtový dip s medvědím česnekem / Kuskusový salát s chřestem, zeleninou a avokádem
  5. Menza Purkyňova, Vysoké učení technické v Brně: Filet z candáta na grilované kořenové zelenině s koprovou omáčkou a pečenými bramborami / Guacamole s chřestem a toasty
Vítěz soutěže, žilinská Nová Menza, si zároveň odnáší první místo za salát s chřestem, avokádem a citrusy. A drážďanská Mensa MATRIX má prvenství za hlavní chod s tajemným názvem „1001 Nacht trifft Sachsen“.

Porota složená z kuchařů, fanoušků gastronomie a zástupce studentů jako hlavní klientely menz to rozhodně neměla lehké. Hodnotila využití všech předepsaných surovin z „mystery-boxu,“ chuť, vzhled a atraktivnost připraveného pokrmu, a také náročnost přípravy a zohlednění aktuálních kulinářských trendů i finální úpravu obou chodů. Na přípravu dvaceti porcí dvouchodového menu měl každý soutěžní tým maximálně tři hodiny. Jednu vzorovou porci pak spolu s degustačními vzorky předložil porotě. Vysokou úroveň gastronomické soutěže podpořilo i předepsané oblečení, tradiční kuchařský oděv, k němuž patří rondon, kalhoty, obuv a kuchařská čepice.

„I pro druhý ročník mistrovství menz jsme stanovili jednoduchá pravidla, která odráží současné gastronomické trendy a vychází z našich zkušeností s denním provozem, možnostmi menz,“ říká ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun a dodává: „Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti.  Účastí v soutěži může každý získat nové přátele i cenné profesní zkušenosti.“

Lenka Prokopová

Foto: Petr Zmek

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content