Jedenáctá hodina vše odstartovala a v atmosféře pekelného soustředění se rozběhla příprava jednotlivých menu. Kdo do menzovní kuchyně v té době nahlédl, mohl ocenit profesionalitu týmů a nasát směsici různorodých vůní. Hlavně ale nesměl rušit, soutěžící neměli času nazbyt. Už dvě hodiny po poledni měli se svými výtvory předstoupit před porotu a dokázat, že si pomyslnou „zlatou vařečku“ zaslouží právě oni.
A zatímco vloni putovala trofej pro vítěze do Drážďan, letos si ji na Slovensko odvážejí kuchařky Nové Menzy Žilinské univerzity. Mistryně roku 2023 oslovily porotu svým candátem s kedlubnou, bramborovým pyré a rosti, a především vynikajícím salátem s chřestem, avokádem a citrusy.
Všichni soutěžící měli za úkol vytvořit dvouchodové menu, předkrmový salát a hlavní jídlo, jehož základem měl tentokrát být právě candát. Pro přípravu předkrmového salátu (starteru) měli k dispozici suroviny z „mystery-boxu,“ jehož obsah pořadatelé odtajnili až den před soutěží. Pod rouškou tajemství se skrývaly chřest a avokádo. Kuchaři a kuchařky si s tím vším poradili skvěle. A takhle to dopadlo…
CELKOVÉ POŘADÍ
-
Nová Menza, Žilinská univerzita v Žilině: Candát s kedlubnou, bramborovým pyré a rosti / Salát s chřestem, avokádem a citrusy
-
Mensa Matrix, Studentenwerk Dresden: 1001 noc v Sasku / Chřestový salát s jahodami a guacamole
-
Školní restaurace, Gymnázium Jana Keplera v Praze: Pošírovaný candát s estragonovou omáčkou z podmáslí, rybí koláček, máslová zelenina, pečené brambory a marinovaná kedlubna / Salát s chřestem, parmskou šunkou a avokádem
-
Menza Suchdol České zemědělské univerzity: Filet z candáta v cizrnovém těstíčku, polentové hranolky s baby špenátem, pikantní tomatový dip a jogurtový dip s medvědím česnekem / Kuskusový salát s chřestem, zeleninou a avokádem
-
Menza Purkyňova, Vysoké učení technické v Brně: Filet z candáta na grilované kořenové zelenině s koprovou omáčkou a pečenými bramborami / Guacamole s chřestem a toasty
Porota složená z kuchařů, fanoušků gastronomie a zástupce studentů jako hlavní klientely menz to rozhodně neměla lehké. Hodnotila využití všech předepsaných surovin z „mystery-boxu,“ chuť, vzhled a atraktivnost připraveného pokrmu, a také náročnost přípravy a zohlednění aktuálních kulinářských trendů i finální úpravu obou chodů. Na přípravu dvaceti porcí dvouchodového menu měl každý soutěžní tým maximálně tři hodiny. Jednu vzorovou porci pak spolu s degustačními vzorky předložil porotě. Vysokou úroveň gastronomické soutěže podpořilo i předepsané oblečení, tradiční kuchařský oděv, k němuž patří rondon, kalhoty, obuv a kuchařská čepice.
„I pro druhý ročník mistrovství menz jsme stanovili jednoduchá pravidla, která odráží současné gastronomické trendy a vychází z našich zkušeností s denním provozem, možnostmi menz,“ říká ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun a dodává: „Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži může každý získat nové přátele i cenné profesní zkušenosti.“
Lenka Prokopová
Foto: Petr Zmek
Podobné články
Od pátku 10. do neděle 12. ledna 2025 probíhá pod hlavičkou České ornitologické společnosti sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Podle organizátorů se do této aktivity může zapojit každý i bez předchozí zkušenosti nebo registrace.
Ve čtvrtek 9. ledna 2025 proběhla volba nového děkana Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze na funkční období 2025–2029. Akademický senát fakulty zvolil v prvním kole tajného hlasování do této funkce současného proděkana pro vědu a výzkum doc. Ing. Hynka