Jedenáctá hodina vše odstartovala a v atmosféře pekelného soustředění se rozběhla příprava jednotlivých menu. Kdo do menzovní kuchyně v té době nahlédl, mohl ocenit profesionalitu týmů a nasát směsici různorodých vůní. Hlavně ale nesměl rušit, soutěžící neměli času nazbyt. Už dvě hodiny po poledni měli se svými výtvory předstoupit před porotu a dokázat, že si pomyslnou „zlatou vařečku“ zaslouží právě oni.
A zatímco vloni putovala trofej pro vítěze do Drážďan, letos si ji na Slovensko odvážejí kuchařky Nové Menzy Žilinské univerzity. Mistryně roku 2023 oslovily porotu svým candátem s kedlubnou, bramborovým pyré a rosti, a především vynikajícím salátem s chřestem, avokádem a citrusy.
Všichni soutěžící měli za úkol vytvořit dvouchodové menu, předkrmový salát a hlavní jídlo, jehož základem měl tentokrát být právě candát. Pro přípravu předkrmového salátu (starteru) měli k dispozici suroviny z „mystery-boxu,“ jehož obsah pořadatelé odtajnili až den před soutěží. Pod rouškou tajemství se skrývaly chřest a avokádo. Kuchaři a kuchařky si s tím vším poradili skvěle. A takhle to dopadlo…
CELKOVÉ POŘADÍ
-
Nová Menza, Žilinská univerzita v Žilině: Candát s kedlubnou, bramborovým pyré a rosti / Salát s chřestem, avokádem a citrusy
-
Mensa Matrix, Studentenwerk Dresden: 1001 noc v Sasku / Chřestový salát s jahodami a guacamole
-
Školní restaurace, Gymnázium Jana Keplera v Praze: Pošírovaný candát s estragonovou omáčkou z podmáslí, rybí koláček, máslová zelenina, pečené brambory a marinovaná kedlubna / Salát s chřestem, parmskou šunkou a avokádem
-
Menza Suchdol České zemědělské univerzity: Filet z candáta v cizrnovém těstíčku, polentové hranolky s baby špenátem, pikantní tomatový dip a jogurtový dip s medvědím česnekem / Kuskusový salát s chřestem, zeleninou a avokádem
-
Menza Purkyňova, Vysoké učení technické v Brně: Filet z candáta na grilované kořenové zelenině s koprovou omáčkou a pečenými bramborami / Guacamole s chřestem a toasty
Porota složená z kuchařů, fanoušků gastronomie a zástupce studentů jako hlavní klientely menz to rozhodně neměla lehké. Hodnotila využití všech předepsaných surovin z „mystery-boxu,“ chuť, vzhled a atraktivnost připraveného pokrmu, a také náročnost přípravy a zohlednění aktuálních kulinářských trendů i finální úpravu obou chodů. Na přípravu dvaceti porcí dvouchodového menu měl každý soutěžní tým maximálně tři hodiny. Jednu vzorovou porci pak spolu s degustačními vzorky předložil porotě. Vysokou úroveň gastronomické soutěže podpořilo i předepsané oblečení, tradiční kuchařský oděv, k němuž patří rondon, kalhoty, obuv a kuchařská čepice.
„I pro druhý ročník mistrovství menz jsme stanovili jednoduchá pravidla, která odráží současné gastronomické trendy a vychází z našich zkušeností s denním provozem, možnostmi menz,“ říká ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun a dodává: „Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži může každý získat nové přátele i cenné profesní zkušenosti.“
Lenka Prokopová
Foto: Petr Zmek
Podobné články
V krásný úterní večer s datem 5. listopadu se u univerzitního autobusu sešlo 43 sportovců ČZU, kteří měli před sebou sedmnáctihodinovou vyhlídkovou cestu do Říma na 9. světové univerzitní hry. Dva slabší kusy zbaběle letěly.
V předvečer 35. výročí sametové revoluce, 17. listopadu 2024, se na zámku v Lužanech u Přeštic předávaly Ceny Josefa Hlávky. Každoročně je udílí Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, nejstarší česká nadace založená Dr. Josefem Hlávkou v roce 1904. Cena