

Významná část programu se zaměřila na vztah potravin, jejich kvalitu a způsob získávání, výživy a zdraví, také na problematiku obezity, roli klasické, středomořské a alternativní stravy, mezinárodní doporučení a aktuální dezinformace v oblasti potravin a výživy. Odpolední blok otevřel prostor pro diskusi o tradici výroby potravin, vzdělávání a šíření osvěty v oblasti výživy, zazněly příspěvky k výuce dětí i roli Společnosti pro výživu jako partnera školního stravování. Závěr konference patřil prezentaci etického kodexu Společnosti pro výživu a úvahám o perspektivách její další činnosti.
Konference se uskutečnila v prostorách poskytnutých Nadačním fondem Albert, který se Společností pro výživu dlouhodobě spolupracuje, a to především v oblasti podpory zdravého životního stylu a edukace veřejnosti. „Výživa je jednou ze základních podmínek života, a proto se její problematikou zabývá celá společnost. Od produkce jejich zdrojů, přes zpracování po distribuci. Výživa umožňuje život, ale také ho může při nesprávných aplikacích ohrozit. Výživa je i vědeckým oborem, který má svá pravidla a vyžaduje předávání informací. Výživa vyžaduje i celospolečenská rozhodnutí, a tak se dostává i do politických diskusí,“ uvedl MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu.

O Společnosti pro výživu
Vznikla v roce 1945 jako Společnost pro racionální výživu a začala vydávat časopis Výživa lidu. Postupně se její původní zaměření na potravinářství rozšířilo o výzkum ve výživě, společné stravování, dietologii, hygienu výživy a další aspekty stravování doma i v zahraničí. Po roce 1989 se přejmenovala na Společnost pro výživu a od té doby vydává časopis Výživa a potraviny, který se od roku 2025 nově jmenuje Výživa, potraviny a zdraví.
SPV pořádá odborné konference, vydává publikace a je členem mezinárodních organizací FENS (Federace evropských nutričních společností) a IUNS (Mezinárodní organizace nutričních společností). Společnost není státní institucí a není financována ze státního rozpočtu – své prostředky si zajišťuje vlastní činností a cílenými projekty. Zároveň však úzce spolupracuje se státními institucemi, zejména v oblasti školství, zemědělství a zdravotnictví.
„Jsme přesvědčeni, že pouze otevřený dialog mezi státními institucemi a odbornými společnostmi může přinášet doporučení, která budou dlouhodobě přínosná pro zdraví celé populace,“ uvedl předseda Společnosti Petr Tláskal.
Zdroj: TZ Společnosti pro výživu
Podobné články
Ve čtvrtek 23. října 2025 rozhodoval Akademický senát ČZU o tom, kdo se stane nástupcem končícího rektora Petra Skleničky a bude řídit univerzitu v příštích čtyřech letech. Ze tří kandidátů na post rektora senátoři zvolili profesora Michala Lošťáka. Jeho čtyřleté
Co dělá studentský život tak nezapomenutelným? Je to ta jedinečná komunita lidí, která sdílí společné zážitky v kampusu i mimo něj. Velkou roli zde hraje i sport, a tomu se na ČZU daří. Z řad studentstva vzešly sportovní legendy jako


