
„Na starých výsadbách máme přibližně 3300 hlav na hektar, na nových přibližně 5600 hlav na hektar,“ říká Ing. Štěpán Weitosch, správce Vinařského střediska Mělník, tedy Vinařství ČZU, a doplňuje: „Od ledna 2023 se Vinařství ČZU oficiálně stává třetím podnikem České zemědělské univerzity v Praze, který už nespadá pod Školní zemědělský podnik Lány. Nyní máme možnost pružnější komunikace se soukromým prostředním. Jsme schopni lépe a rychleji reagovat na poptávku a přijímat zákazníky.“
Historie dnešních vinic Vinařství ČZU sahá až do roku 1628, kdy najdeme první zmínky o koupi budovy a přilehlých pozemků řádem kartuziánů, kteří víno používali k liturgickým účelům a přebytky prodávali. Po jejich odchodu vinařská budova i pozemky několikrát změnily majitele, až je roku 1982 získala tehdy Vysoká škola zemědělská. Štěpán Weitosch pokračuje: „První sazenice a odrůdy dovezl z Německa prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. (*30. 5. 1924 – ♱ 7. 6. 2013). Dnes zde pěstujeme několik odrůd. Je to především Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, ale i Tramín kořenný, Rulandské šedé, Rulandské modré a další.“
Ač to pro nás konzumenty není zjevné, vinaři, narozdíl od ostatních zemědělců, i nyní v zimě mají plné ruce práce a jejich sezóna nikdy nekončí. Aktuálně se na vinicích vinná réva začíná řezat. Postupně přibydou i další zelené práce, jako je podlom (vylamování nevhodných rašících výhonů), vylamování letorostů, osečkování (zkracování letorostů), fungicidní ochrana a nakonec sklizeň.
Posledně jmenovaná sklizeň letošního vína je samozřejmě ještě daleko, ale pochutnat si na víně z Vinařství ČZU můžete celoročně. Víno lze zakoupit přímo ve Vinařství ČZU v Mělníku, v ČZU Shopu v kampusu univerzity v Praze-Suchdole, na e-shopu, a také v několika vinotékách na Mělnicku (např. Vinný sklep Moravěnka, hostinec Dobrý Kanec, Restaurace Na Hradbách) a v Praze (Obchod vínem Podskalí).
Vína z Vinařství ČZU získala již celou řadu ocenění
https://vinarstvi.czu.cz/cs/r-11345-oceneni
Nejvíc pyšní jsou dle slov Štěpána Weitosche na vína, která byla vystavena v národním Salónu vín České republiky ve Valticích (prestižní ocenění 100 nejlepších vín v ČR – pozn. red.). „Do budoucna máme i další plány. Už na podzim tohoto roku začneme s velkou rekonstrukcí. Ta potrvá odhadem rok a půl a cílem je zde vybudovat i penzion a otevřít tak Vinařství ČZU širší veřejnosti,“ uzavírá Štěpán Weitosch.
Vinařství ČZU můžete navštívit nyní v rámci exkurze (potřeba min. 15 osob). Nebo se můžete těšit na letní zábavu, chystané degustace či na Den otevřených sklepů.
Vše se dozvíte na www.vinarství.czu.cz.
Věra Klimšová


Podobné články
Tele zpětně šlechtěného pratura je prvním mládětem, které se letos narodilo v milovické rezervaci velkých kopytníků. Na svět přišlo před několika dny a teprve nyní se podařilo potvrdit, že jde o býčka.
Chceme-li, aby výrazně větší přidaná hodnota z českých lesů vznikala v tuzemsku, je nezbytné zajistit pro rozvoj dřevařského sektoru stabilní surovinovou základnu a podpořit stavební sektor na bázi dřeva. Prioritou pro český dřevařský sektor je proto snížit export dříví a