
„Na starých výsadbách máme přibližně 3300 hlav na hektar, na nových přibližně 5600 hlav na hektar,“ říká Ing. Štěpán Weitosch, správce Vinařského střediska Mělník, tedy Vinařství ČZU, a doplňuje: „Od ledna 2023 se Vinařství ČZU oficiálně stává třetím podnikem České zemědělské univerzity v Praze, který už nespadá pod Školní zemědělský podnik Lány. Nyní máme možnost pružnější komunikace se soukromým prostředním. Jsme schopni lépe a rychleji reagovat na poptávku a přijímat zákazníky.“
Historie dnešních vinic Vinařství ČZU sahá až do roku 1628, kdy najdeme první zmínky o koupi budovy a přilehlých pozemků řádem kartuziánů, kteří víno používali k liturgickým účelům a přebytky prodávali. Po jejich odchodu vinařská budova i pozemky několikrát změnily majitele, až je roku 1982 získala tehdy Vysoká škola zemědělská. Štěpán Weitosch pokračuje: „První sazenice a odrůdy dovezl z Německa prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. (*30. 5. 1924 – ♱ 7. 6. 2013). Dnes zde pěstujeme několik odrůd. Je to především Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, ale i Tramín kořenný, Rulandské šedé, Rulandské modré a další.“
Ač to pro nás konzumenty není zjevné, vinaři, narozdíl od ostatních zemědělců, i nyní v zimě mají plné ruce práce a jejich sezóna nikdy nekončí. Aktuálně se na vinicích vinná réva začíná řezat. Postupně přibydou i další zelené práce, jako je podlom (vylamování nevhodných rašících výhonů), vylamování letorostů, osečkování (zkracování letorostů), fungicidní ochrana a nakonec sklizeň.
Posledně jmenovaná sklizeň letošního vína je samozřejmě ještě daleko, ale pochutnat si na víně z Vinařství ČZU můžete celoročně. Víno lze zakoupit přímo ve Vinařství ČZU v Mělníku, v ČZU Shopu v kampusu univerzity v Praze-Suchdole, na e-shopu, a také v několika vinotékách na Mělnicku (např. Vinný sklep Moravěnka, hostinec Dobrý Kanec, Restaurace Na Hradbách) a v Praze (Obchod vínem Podskalí).
Vína z Vinařství ČZU získala již celou řadu ocenění
https://vinarstvi.czu.cz/cs/r-11345-oceneni
Nejvíc pyšní jsou dle slov Štěpána Weitosche na vína, která byla vystavena v národním Salónu vín České republiky ve Valticích (prestižní ocenění 100 nejlepších vín v ČR – pozn. red.). „Do budoucna máme i další plány. Už na podzim tohoto roku začneme s velkou rekonstrukcí. Ta potrvá odhadem rok a půl a cílem je zde vybudovat i penzion a otevřít tak Vinařství ČZU širší veřejnosti,“ uzavírá Štěpán Weitosch.
Vinařství ČZU můžete navštívit nyní v rámci exkurze (potřeba min. 15 osob). Nebo se můžete těšit na letní zábavu, chystané degustace či na Den otevřených sklepů.
Vše se dozvíte na www.vinarství.czu.cz.
Věra Klimšová


Podobné články
„Část mě stále leží v Praze,“ sdělil jeden z účastníků setkání absolventů v Řecku. Dojemná úvaha o tom, jak hluboce může jediný semestr v zahraničí ovlivnit celý život.
Institut vzdělávání a poradenství se ve dnech 18.–20. června 2025 podílel na organizaci mezinárodní konference International Conference Innovation in Engineering (ICIE 2025). ICIE je prestižní mezinárodní konferencí s dlouholetou tradicí, na jejíž organizaci se IVP podílí druhým rokem.