Do této práce se vždy s chutí pouští Ing. Zdeněk Hlaváč. „To je pak ve sklenících ten pravý prales. Vzniknou tu hromady exotického rostlinného odpadu, který by byl v lepším případě přemístěn na kompost. Že je škoda nevyužít takový potenciál, si myslí i Ondra a Petr ze společnosti Land Craft Spirits, s.r.o. Proto si pro naše odřezky ochotně jezdí a dávají jim druhou šanci,“ vysvětluje Zdislava Procházková z botanické zahrady.
A jaká je to šance? V rámci pilotního projektu na výrobu cirkulárních destilátů je odpad zužitkován například do podoby nápoje s označením Circular Citron. Rostlinného odpadu s obsahem různých silic je v zahradě poměrně dost, pánové si tedy mohou vybrat druhy, které se jim právě hodí k zužitkování. Co je pro někoho odpadem, pro jiného může být cennou surovinou. Není to fajn?



Podobné články
Globální nastavení mysli, lokální dopad. Platforma DEMOLA přináší do Česka ověřený finský model týmové spolupráce, který propojuje studenty, firmy a výzvy budoucnosti. Rodí se tak prostor, kde se mezinárodní studentské týmy za přispění zkušených mentorů pouštějí do reálných firemních problémů
Problematika sucha a jeho dopadů na zemědělství, vodní hospodářství, ekonomiku i společnost. To je stěžejní oblast výzkumu moldavské vědkyně, která nyní působí na katedře agroekologie a rostlinné produkce FAPPZ České zemědělské univerzity v Praze. Na této univerzitě se nyní stala