Svátek má

Oto
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

O pivovaru ČZU, rekonstrukci a novém sládkovi

Suchdolský Jeník má v době pandemie, podobně jako mnohé jiné provozy, nucenou dovolenou. Malý odbyt oblíbeného piva snížil rentabilitu pivovaru, a proto došlo k odstávce. Navíc je to studentský projekt, který lze v době distanční výuky realizovat jen těžko. A tak tu místo vaření piva probíhá rekonstrukce pivovaru a modernizace zařízení.

Výzkumný a výukový minipivovar Suchdolský Jeník funguje na ČZU pod Technickou fakultou již od roku 2006. O jeho založení se zasloužili prof. Ing. Jan Hron DrSc., dr.h.c., emeritní rektor ČZU, in memoriam prof. Ing. Jiří Klíma, CSc., emeritní děkan TF a doc. Ing. Miroslav Přikryl, CSc., emeritní vedoucí katedry technologických zařízení staveb. Prvním sládkem našeho pivovaru byl doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc. Pod jeho vedením tudy prošlo mnoho studentů. Pivovar získal řadu významných cen na různých akcích a degustacích, např. na Ústeckém pivním jarmarku nebo na Dočesné v Žatci.

Koncem roku 2020 nastala změna ve vedení pivovaru. Hlavním sládkem byl jmenován Ing. Pavel Braný, který své pivovarské zkušenosti získal při absolvování SPŠPT v Podskalské v oboru Kvasná technologie. Následně své znalosti v potravinářství rozvíjel při studiu na FAPPZ ČZU v Praze, které zakončil obhájením diplomové práce na téma Posouzení kvality sladů a jejich vliv na kvalitu finálního výrobku. Od roku 2007 průběžně absolvoval praxe v pivovaru Technické fakulty a jednu zahraniční stáž na Kypru (Microbrewery Πίβο Nicosia), kde se věnoval problematice světlých ležáků.

Vizí nového pana sládka je úprava stávající receptury Suchdolského Jeníka směrem k plnější chuti a jiskrné barvě. „Stálým sortimentem našeho pivovaru zůstane tradiční světlá spodně kvašená 12°, vyrobená z nejkvalitnějších českých surovin. Pro zvláštní příležitosti budou vařena piva netradiční, jako je například polotmavý nebo tmavý ležák,“ říká Ing. Braný.

Dnešní pandemická situace měla dopad i na provoz minipivovaru. Nedostatečný odbyt piva snížil jeho rentabilitu, a z toho důvodu došlo k odstávce. V pivovaru se však nezahálí. Na základě technologického auditu, který uskutečnili pracovníci Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského, probíhají stavební úpravy a celková údržba technologie s cílem zlepšení provozu výroby a zvýšení kvality zlatého moku.

„Využili jsme situace k tomu, abychom značku Suchdolský Jeník pozvedli na novou úroveň. Od založení minipivovaru je to první zásadní rekonstrukce a těšíme se, až budeme moci předvést v praxi, jak se to povedlo,“ uzavírá nový sládek minipivovaru Ing. Pavel Braný.

LEN

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content