Vědci ČZU se dlouhodobě zabývají welfare zvířat v zemědělských chovech včetně kaprů z univerzitních rybníků. Je proto nezbytné, aby v souladu s globálně uznávanými vědeckými poznatky o ochraně zvířat univerzita využívala i své zemědělské produkty. Kapři se v kampusu před Vánoci budou prodávat i letos, upraví se však systém prodeje. Ze stánků si už lidé neodnesou živou rybu, budou zde pouze kapři zabití proškolenými odborníky.
Kapří maso je hodnotnou potravinou, která má kromě historických souvislostí i vazbu na současné snahy o zvýšení konzumace místních a zdraví prospěšných produktů. V oblasti welfare, tedy životní pohody, však současný způsob prodeje živých ryb moderním trendům a znalostem neodpovídá. Welfare lze chápat jako prostředí, ve kterém chované zvíře prospívá. To znamená, že je zachována normální biologická funkce zvířete, které je prosté negativních emocí jako bolest, strach a stres a také je schopno projevovat běžné, druhově specifické chování.
Ryby nemusí prožívat bolest a stres zcela totožně jako savci či ptáci. Vzhledem k současnému stavu poznání jejich anatomie, fyziologie a chování však není pochyb, že bolest a stres jako takové vnímají a reagují na ně a měly by být chráněny před zbytečným utrpením. Tím může být například prodej živých kaprů a jejich odnášení pro domácí porážku. Kapři se v igelitové tašce dusí a stejně tak trpí při vypuštění do chlorované vody s odlišnou teplotou. Domácí porážka je navíc často prováděna neodborným způsobem. Prvním a nejdůležitějším krokem, jak zabránit zbytečnému utrpení ryb, je odnášet si je od stánku již usmrcené.
Druhým a neméně důležitým krokem je celkově minimalizovat množství přesunů živých ryb po výlovu. Ideálně by transport živých kaprů z rybníků měl končit v místních sádkách, aby se tak snížil stres z přepravy doprovázený vyčerpáním energetických zásob, setřením ochranné vrstvy slizu z pokožky a mechanickými poraněními způsobujícími bolest, stres a vyčerpání. Další překládání živých ryb ze sádek a jejich distribuce pro stánkový prodej odporuje zásadám dobrého welfare a je nejen neetické, ale v důsledku stresu snižuje i kvalitu kapřího masa. Spotřebitel vyžadující prvotřídní produkt by tak měl kapří maso nakoupit buď přímo na sádkách, nebo v podobě odborně zabitých čerstvých ryb či jejich svaloviny transportovaných a nabízených v ledové tříšti na vánočních trzích.
Katedra zoologie a rybářství
FAPPZ, ČZU v Praze
Podobné články
České vánoční zvyky ožívají v těchto dnech v Galerii Natura v Průhonickém parku, kde lze nasát atmosféru tradičních Vánoc, obdivovat elegantní novoroční dekorace nebo svěřit své sny kouzelnému Stromu přání. Nádech exotiky všemu dodají exponáty z Národní sbírky citrusů.
Vědecký tým Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU se podílel na mezinárodním výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v prestižním časopise Science (impact factor 45,8). V kategorii Multidisciplinary Science patří Science mezi tři nejvýše hodnocené časopisy na světě.

