Svátek má

Albína
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Než si koupíte kapra na štědrovečerní tabuli

Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc způsobů. Než si však půjdete koupit svého letošního vánočního kapra, zamyslete se prosím, jak se k němu budete jako spotřebitelé chovat.

Vědci ČZU se dlouhodobě zabývají welfare zvířat v zemědělských chovech včetně kaprů z univerzitních rybníků. Je proto nezbytné, aby v souladu s globálně uznávanými vědeckými poznatky o ochraně zvířat univerzita využívala i své zemědělské produkty. Kapři se v kampusu před Vánoci budou prodávat i letos, upraví se však systém prodeje. Ze stánků si už lidé neodnesou živou rybu, budou zde pouze kapři zabití proškolenými odborníky.

Kapří maso je hodnotnou potravinou, která má kromě historických souvislostí i vazbu na současné snahy o zvýšení konzumace místních a zdraví prospěšných produktů. V oblasti welfare, tedy životní pohody, však současný způsob prodeje živých ryb moderním trendům a znalostem neodpovídá. Welfare lze chápat jako prostředí, ve kterém chované zvíře prospívá. To znamená, že je zachována normální biologická funkce zvířete, které je prosté negativních emocí jako bolest, strach a stres a také je schopno projevovat běžné, druhově specifické chování.

Ryby nemusí prožívat bolest a stres zcela totožně jako savci či ptáci. Vzhledem k současnému stavu poznání jejich anatomie, fyziologie a chování však není pochyb, že bolest a stres jako takové vnímají a reagují na ně a měly by být chráněny před zbytečným utrpením. Tím může být například prodej živých kaprů a jejich odnášení pro domácí porážku. Kapři se v igelitové tašce dusí a stejně tak trpí při vypuštění do chlorované vody s odlišnou teplotou. Domácí porážka je navíc často prováděna neodborným způsobem. Prvním a nejdůležitějším krokem, jak zabránit zbytečnému utrpení ryb, je odnášet si je od stánku již usmrcené.

Druhým a neméně důležitým krokem je celkově minimalizovat množství přesunů živých ryb po výlovu. Ideálně by transport živých kaprů z rybníků měl končit v místních sádkách, aby se tak snížil stres z přepravy doprovázený vyčerpáním energetických zásob, setřením ochranné vrstvy slizu z pokožky a mechanickými poraněními způsobujícími bolest, stres a vyčerpání. Další překládání živých ryb ze sádek a jejich distribuce pro stánkový prodej odporuje zásadám dobrého welfare a je nejen neetické, ale v důsledku stresu snižuje i kvalitu kapřího masa. Spotřebitel vyžadující prvotřídní produkt by tak měl kapří maso nakoupit buď přímo na sádkách, nebo v podobě odborně zabitých čerstvých ryb či jejich svaloviny transportovaných a nabízených v ledové tříšti na vánočních trzích.

Katedra zoologie a rybářství

FAPPZ, ČZU v Praze

 

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content