![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-8-768x1024.jpg)
Prozatím za účasti zaměstnanců univerzity, v příštím roce však chce Výukové centrum nabídnou zpracování jablek do moštu i veřejnosti. V rámci svého výkladu o technologii moštování to přislíbil docent Miroslav Jursík z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Kromě komentované prohlídky byla na programu návštěvního dne i ochutnávka surového moštu z jablek vypěstovaných na Demonstračním a pokusném pozemku. Čerstvě natočený mošt byl ke koupi, stejně jako další ovocné produkty: pasterovaný mošt v bag-in-box obalu, jahodová marmeláda, švestková klevela nebo sušení jablečné plátky. Všechny s etiketou „Um!“ vytvořenou právě pro produkty ČZU. Výrobu cideru tady zatím v plánu nemají, ale také nehodlají zůstat jen u jablečného moštu. „Chceme do budoucna vymýšlet další varianty moštů, například s meruňkou, jahodou, mrkví, červenou řepou,“ slibuje docent Jursík.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů bylo otevřeno letos v létě a jeho jednotlivé provozy se postupně uvádějí do provozu. Kromě moštárny se tu vaří oblíbené studentské pivo, funguje zpracování masa a také pekárna. Ambiciózní projekt má sloužit studentům a vědcům, zabývajícím se tematikou potravinové bezpečnosti. Vzhledem k vybavení objektu moderní audio a video technikou bude možné dění z jednotlivých provozů přenášet v přímém přenosu přímo do učeben. Pak tu jsou speciální exkurzní lávky, ze kterých je vidět do tří hlavních provozů. Ale nejefektivnější metodou, jak se seznámit s technologiemi, je osobní zkušenost v rámci praxí.
Centrum je vybaveno špičkovými potravinářskými a gastronomickým technologiemi, umožňujícími inovativní přístupy. Jeho provoz nabídne studentům poznání celého řetězce zpracování potravin od výroby jednotlivých surovin přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii. „V novém pavilonu nechybí prostory pro testování výrobků v moderní senzorické laboratoři. Očekáváme, že právě možnost zkoušení inovací a realizování nových nápadů napříč technologiemi, navíc ve spolupráci s domácími i zahraničními subjekty, bude pro studenty motivační a lákavá,“ říká ředitel Výukového centra zpracování zemědělských produktů Ing. David Farský.
Lenka Prokopová
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-1-1024x768.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-2-1024x702.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-10-1024x768.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-11-1024x768.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-12-1-1024x768.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-13-1024x764.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-14-1024x768.jpg)
![](https://zivauni.cz/wp-content/uploads/2022/11/mostarna-3-1-768x1024.jpg)
Podobné články
Nová studie publikovaná v časopise Nature Climate Change odhaluje, že pouhé navýšení výsadby stromů v Evropě nebude stačit k účinnému boji proti změně klimatu a zachování kontinentálního pozemního uhlíkového rezervoáru. Vědci z Rakouského výzkumného centra pro lesy (BFW) a spoluautoři
Letošní 22. ročník Českých akademický her hostila Technická univerzita v Liberci ve dnech 24.–28. června. Vysokoškolští sportovci se zde utkali v bojích o titul Akademický mistr/mistryně v celkem 21 sportech. Mezi reprezentanty se objevili také účastníci akademických mistrovství světa, mezinárodních