Svátek má

Kateřina
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Moštování v Potravinářském pavilonu

Suchdolský Jeník má konkurenta v lahodném moštu, vyráběném z plodů sklizených na Demonstračním a pokusném pozemku ČZU. O jeho kvalitách i o technologii zpracování jablek do výsledného produktu se zájemci mohli přesvědčit během úterka 15. listopadu. V moštárně nového Výukového centra zpracování zemědělských produktů se konala prezentace výroby a stáčení moštu.

Prozatím za účasti zaměstnanců univerzity, v příštím roce však chce Výukové centrum nabídnou zpracování jablek do moštu i veřejnosti. V rámci svého výkladu o technologii moštování to přislíbil docent Miroslav Jursík z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Kromě komentované prohlídky byla na programu návštěvního dne i ochutnávka surového moštu z jablek vypěstovaných na Demonstračním a pokusném pozemku. Čerstvě natočený mošt byl ke koupi, stejně jako další ovocné produkty: pasterovaný mošt v bag-in-box obalu, jahodová marmeláda, švestková klevela nebo sušení jablečné plátky. Všechny s etiketou „Um!“ vytvořenou právě pro produkty ČZU. Výrobu cideru tady zatím v plánu nemají, ale také nehodlají zůstat jen u jablečného moštu. „Chceme do budoucna vymýšlet další varianty moštů, například s meruňkou, jahodou, mrkví, červenou řepou,“ slibuje docent Jursík.

Výukové centrum zpracování zemědělských produktů bylo otevřeno letos v létě a jeho jednotlivé provozy se postupně uvádějí do provozu. Kromě moštárny se tu vaří oblíbené studentské pivo, funguje zpracování masa a také pekárna. Ambiciózní projekt má sloužit studentům a vědcům, zabývajícím se tematikou potravinové bezpečnosti. Vzhledem k vybavení objektu moderní audio a video technikou bude možné dění z jednotlivých provozů přenášet v přímém přenosu přímo do učeben. Pak tu jsou speciální exkurzní lávky, ze kterých je vidět do tří hlavních provozů. Ale nejefektivnější metodou, jak se seznámit s technologiemi, je osobní zkušenost v rámci praxí.

Centrum je vybaveno špičkovými potravinářskými a gastronomickým technologiemi, umožňujícími inovativní přístupy. Jeho provoz nabídne studentům poznání celého řetězce zpracování potravin od výroby jednotlivých surovin přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii. „V novém pavilonu nechybí prostory pro testování výrobků v moderní senzorické laboratoři. Očekáváme, že právě možnost zkoušení inovací a realizování nových nápadů napříč technologiemi, navíc ve spolupráci s domácími i zahraničními subjekty, bude pro studenty motivační a lákavá,“ říká ředitel Výukového centra zpracování zemědělských produktů Ing. David Farský.

Lenka Prokopová

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content