Svátek má

Antonín
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Mistrovství menz 2025: Mysli globálně, jez lokálně

Čtvrtý ročník Mezinárodního mistrovství menz se uskuteční ve dnech 17.–18. června 2025 v Potravinářském pavilonu České zemědělské univerzity v Praze, který slouží jako výukové centrum pro studenty univerzity.

Gastronomickou soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner, společnost Delirest services, s. r. o. Ve spolupráci s experty organizátoři stanovili jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy. Opět vycházejí z vlastních zkušeností s denním provozem a možnostmi menz. Letos se kuchařského klání zúčastní čtyři týmy: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Primirest a domácí ČZU–Delirest services, s. r. o.

Hlavním tématem soutěže pro rok 2025 je „Mysli globálně, jez lokálně“. Soutěžní týmy budou připravovat dvouchodové menu ve složení hlavní chod a dezert. Povinnými surovinami jsou brambory, kuře, tvaroh a jablka. Doporučuje se využití sezónních surovin. Hodnotit se bude ve čtyřech kategoriích: Celé menu / Cena diváků / Nutriční vyváženost / Udržitelnost.

Porota bude výsledné produkty posuzovat z mnoha úhlů pohledu. V konečném hodnocení sehrají roli parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP, energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta, poměr bílkovin, tuků a sacharidů, obsah vybraných mikronutrientů, typ použitého tuku dle složení, obsah vlákniny, typ použitých surovin, původ surovin, zpracování, efektivita využití surovin a energetická náročnost. V porotě zasednou odborníci, profesionální kuchaři, fanoušci gastronomie a studenti.

Na návštěvníky letos čeká bohatý doprovodný program. Zdarma si mohou vyzkoušet měření na přístroji InBody, ochutnat dezerty z hmyzí mouky, otestovat své smysly v senzorické laboratoři a samozřejmě i ochutnat soutěžní menu. O kulinářskou show se letos postará Jiří Babica. Na programu jsou i odborné přednášky dr. Diany Chrpové z ČZU na téma pokrmů vhodných při gastrointestinální dietě a dr. Jana Pivoňky z VŠCHT v Praze o dlouhodobé udržitelnosti a uhlíkové stopě.

Mistrovství menz 2025 tak opět nabídne nejen soutěžní napětí a inspirativní výkony kuchařských týmů, ale i možnost ochutnat moderní, zdravé a udržitelné pokrmy připravené s důrazem na lokální suroviny a profesionální přístup. Přijďte se podívat, ochutnat, načerpat inspiraci a užít si den plný chutí, vůní a gastronomie budoucnosti.

Pro další podrobnosti navštivte událost na fb: Mistrovství menz 4.ročník

 

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content