Při tradiční zářijové Noci vědců se areál ČZU zaplnil návštěvníky a návštěvnicemi už po páté hodině odpolední. Děti i dospělí začínali u Infostánku uprostřed kampusu. Tam si vyzvedli program s mapkou, kartičku na razítka pro celouniverzitní hru a zároveň se mohli občerstvit a nabrat sílu na pestrý program, který se odehrával v budovách všech šesti fakult.
Návštěvníci si užívali přírodu doslova všemi smysly. Po hmatu poznávali exotické předměty, ochutnávali exotické ovoce i fair trade čokoládu, na vlastní kůži si vyzkoušeli, jak protéká voda krajinou, osahali si půdu, viděli, jak vznikají potraviny a co vše se na nich hodnotí, a mnoho dalšího. Fronty se tvořily také u virtuální reality nebo virtuální střelnice.
„Suchdolský kampus si přišlo užít všemi smysly více než 810 návštěvníků. Prozkoumávali vědecká témata ze všech oblastí a pomocí všech smyslů. Vyzkoušeli si nahlídnout na vědu zrakem, čichem, chutí, hmatem i sluchem,“ říká koordinátorka Noci vědců na ČZU Karolína Křtěnová a dodává: „Stovky lidí procházely program křížem krážem, dostávaly razítka a získávaly tak ceny v podobě propagačních předmětů. I díky tomu v pozdějších hodinách zněly všude kampusem píšťalky, které byly jedním z propagačních předmětů značících sluch,“ líčí průběh Noci vědců v kampusu ČZU Karolína Křtěnová.
Program Noci vědců na ČZU přilákal i média. Například Daniel Stach z redakce vědy České televize si z mnoha možností vybral program na Fakultě životního prostředí, kde na vlastní kůži vyzkoušel, jak chutná věda všemi smysly. A pak to také zprostředkoval televizním divákům.
Noc vědců je akce, díky níž v jeden večer ožívají stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Návštěvníci proplouvají laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat. Děti, dospělí, senioři, každý zapálený pro vědu je vítán.
Text: Karolína Křtěnová / foto: Petr Zmek
Podobné články
Výjimečnou příležitost objevovat tajemství výroby potravin nabídl v pátek 22. listopadu 2024 všem vyznavačům kvalitní a zdravé stravy Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity. Den otevřených dveří byl spojen s komentovanými prohlídkami a každý z návštěvníků mohl sledovat, jak se vyrábí
Až do 27. listopadu 2024 jsou v respiriu budovy MCEVII České zemědělské univerzity v Praze k vidění ukázky Územní studie metropolitní oblasti České Budějovice. Dlouhodobý plán rozvoje jihočeské metropole a jejího širšího okolí je výsledkem dvouleté spolupráce katedry zahradní a