Barbora Černá Bolfíková přispěla rozhovorem vycházejícím z její práce o rezistenci bakterií u ježků, konkrétně o jejich schopnosti vytvářet odolnost vůči antibiotikům. Tento výzkum, který se stal součástí mezinárodní studie publikované v prestižním časopise Nature, odhaluje, jak některé rezistentní bakterie vznikají zcela přirozeně v bodlinách ježků, bez přímého zásahu člověka. Rozhovor Barbory Černé Bofíkové pro Deník N, který byl v knize využit, se mimo jiné zabývá otázkami, jak ježci přispívají k „závodům“ mezi bakteriemi a antibiotiky, jak se mohou nakazit stafylokokem a jakým způsobem je ovlivňuje lidská činnost, například nadužívání antibiotik.
Kniha Zvířata v éře lidí se dotýká mnoha dalších témat o soužití zvířat s člověkem – od velryb a vlků až po komáry a potkany. Každý rozhovor odhaluje, jak lidská činnost stále více ovlivňuje svět zvířat. Publikace je doprovázena ilustracemi Martiny Fischmeister a vychází v knižní edici Deníku N.
Nabízí nejen hlubší vhled do života zvířat, ale také příležitost zamyslet se nad vlivem lidské civilizace na faunu, a je proto cenným příspěvkem jak pro odborníky, tak pro širokou veřejnost. Příspěvek Barbory Černé Bolfíkové zdůrazňuje význam výzkumu zvířat v souvislosti s ekologickými a zdravotními výzvami, jimž dnes čelíme.
Autorka knihy Lenka Vrtišková Nejezchlebová má dlouholeté zkušenosti v oblasti žurnalistiky a vědecké komunikace. Získala Novinářskou cenu za nejlepší rozhovor a několikrát byla v nejužší nominaci. Její práce se zaměřuje na zpřístupnění vědy širšímu publiku.

Podobné články
Globální nastavení mysli, lokální dopad. Platforma DEMOLA přináší do Česka ověřený finský model týmové spolupráce, který propojuje studenty, firmy a výzvy budoucnosti. Rodí se tak prostor, kde se mezinárodní studentské týmy za přispění zkušených mentorů pouštějí do reálných firemních problémů
Problematika sucha a jeho dopadů na zemědělství, vodní hospodářství, ekonomiku i společnost. To je stěžejní oblast výzkumu moldavské vědkyně, která nyní působí na katedře agroekologie a rostlinné produkce FAPPZ České zemědělské univerzity v Praze. Na této univerzitě se nyní stala