Potravinářský pavilon představuje unikátní technologické centrum umožňující studentům seznámit se s celým procesem výroby potravin od základních surovin až po finální produkty. Vyrábí se zde široká škála potravin včetně masa, mléčných výrobků, pečiva, ovocných šťáv, marmelád a klevel, a také třeba bramborové lupínky. Všechny produkty se vyznačují špičkovou kvalitou, a tak není divu, že si za pouhé dva roky existence pavilon získal věrnou klientelu a skvělé renomé nejen v nejbližším okolí univerzity.
Mléčné výrobky od jerseyek z Požárů u Lán
K nejoblíbenějším patří výrobky masné, pekárenské, a především mléčné. „Máme zde dvanáct druhů mléčných výrobků a pro jejich výrobu se používá výhradně mléko od krav plemene Jersey z našeho školního statku, které má obsah tuku od pěti do osmi procent. My ho nehomogenizuje ani neodstřeďujeme. Všechny výrobky včetně sýrů jsou tedy neodstředěné, což jim dodává vynikající chuť,“ prozradil nám náš průvodce po Potravinářském pavilonu a jeho ředitel Petr Kadlec. A pochlubil se i masnými výrobky. „Poté, co maso rozbourají, jde část do balíčků na prodejnu, část do expedice zákazníkům a část zůstává ve výrobně, kde se maso zpracovává na další produkty – například skvělé vídeňské párečky, které od nás odebírají i školky v Praze 6,“ líčí Petr Kadlec celý proces a dodává: „Měl jsem tady na exkurzi děti z mateřské školky z Čakovic a když odcházely, dali jsme každému do ruky párek. To mělo skvělou odezvu, prý dodnes vzpomínají, jak to bylo dobré. Což je pro nás výborná reklama.“
Reklamu ale výrobky Potravinářského pavilonu moc nepotřebují, dělají si ji samy. Třeba i proto, že jejich kvalita se přísně prověřuje v senzorické laboratoři. Zde vzorky testují hodnotitelé, kteří pro tento účel mají k dispozici uzavřené kóje a výsledky zadávají rovnou do počítače.
Potravinářský pavilon neustále přichází s nějakou tou novinkou. Hned po novém roce tu například začnou s výrobou chlazených těstovin a nyní se chystají na vlastní zmrzlinu. Tu pro ně vyvinuli ve výzkumném centru DRIFT-FOOD pod vedením docentky Ivety Klojdové z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů: „V rámci spolupráce s Potravinářským pavilonem jsme vyvinuli zmrzlinu, která má unikátní chuť. Je založena na našem mléku Jersey, které má vyšší tučnost a smetanovou chuť a silně připomíná vanilku. Teď v zimním období začneme nabízet limitované edice, vztahující se k vánočnímu času. Na zimu tedy máme perníčkovou a skořicovou zmrzlinu a v létě začneme rozvíjet další chutě,“ vysvětluje docentka Klojdová.
Želatinoví medvídci made in DRIFT-FOOD
DRIFT-FOOD kromě nové zmrzliny pro Den otevřených dveří připravil ochutnávku ovocného kaviáru a želatinových medvídků. Ty vyrábějí z vepřové želatiny a nyní zkoušejí i želatinu z antilop a lam, aby byli medvídci košer.
Zábava pro všechny věkové kategorie
Kromě komentovaných prohlídek pavilonu, o které byl i tentokrát enormní zájem, připravili organizátoři atraktivní aktivity jako 360° fotokoutek, výroba odznáčků nebo hledání projektů na slepé mapě. V senzorické laboratoři si každý mohl vyzkoušet své čichové buňky a ti odvážnější ochutnat i „potravinu budoucnosti“. Většina návštěvníků ale dala přednost ochutnávce čerstvých dobrot, které připravili studenti. Málokdo odolal, aby si vybrané delikatesy rovnou nekoupil a neodnesl domů. Možnosti navštívit Potravinářský pavilon a seznámit se s jeho provozy využilo na 350 lidí včetně školních skupin a rodin s dětmi.
Lenka Prokopová
Podobné články
Možná bude někomu tento titulek znít divně. Onen údiv je však vyjádřen v samotné otázce – zda je možné, či zda není možné dělat vědu jinak, než tomu bylo po předchozí staletí.
Johana Rondevaldová je s Fakultou tropického zemědělství spjata již od svých bakalářských studií. Zaměřuje se na využití méně známých rostlinných druhů, které mohou významně přispět k řešení podvýživy a chronických onemocnění. Více se dozvíte v rozhovoru, který nabízí zajímavý pohled