Svátek má

Cecílie
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Jeden den v Potravinářském pavilonu plný vůní

Výjimečnou příležitost objevovat tajemství výroby potravin nabídl v pátek 22. listopadu 2024 všem vyznavačům kvalitní a zdravé stravy Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity. Den otevřených dveří byl spojen s komentovanými prohlídkami a každý z návštěvníků mohl sledovat, jak se vyrábí uzeniny a mléčné výrobky, jak se peče chléb nebo vaří pivo.

Potravinářský pavilon představuje unikátní technologické centrum umožňující studentům seznámit se s celým procesem výroby potravin od základních surovin až po finální produkty. Vyrábí se zde široká škála potravin včetně masa, mléčných výrobků, pečiva, ovocných šťáv, marmelád a klevel, a také třeba bramborové lupínky. Všechny produkty se vyznačují špičkovou kvalitou, a tak není divu, že si za pouhé dva roky existence pavilon získal věrnou klientelu a skvělé renomé nejen v nejbližším okolí univerzity.

Mléčné výrobky od jerseyek z Požárů u Lán


K nejoblíbenějším patří výrobky masné, pekárenské, a především mléčné. „Máme zde dvanáct druhů mléčných výrobků a pro jejich výrobu se používá výhradně mléko od krav plemene Jersey z našeho školního statku, které má obsah tuku od pěti do osmi procent. My ho nehomogenizuje ani neodstřeďujeme. Všechny výrobky včetně sýrů jsou tedy neodstředěné, což jim dodává vynikající chuť,“ prozradil nám náš průvodce po Potravinářském pavilonu a jeho ředitel Petr Kadlec. A pochlubil se i masnými výrobky. „Poté, co maso rozbourají, jde část do balíčků na prodejnu, část do expedice zákazníkům a část zůstává ve výrobně, kde se maso zpracovává na další produkty – například skvělé vídeňské párečky, které od nás odebírají i školky v Praze 6,“ líčí Petr Kadlec celý proces a dodává: „Měl jsem tady na exkurzi děti z mateřské školky z Čakovic a když odcházely, dali jsme každému do ruky párek. To mělo skvělou odezvu, prý dodnes vzpomínají, jak to bylo dobré. Což je pro nás výborná reklama.“

Reklamu ale výrobky Potravinářského pavilonu moc nepotřebují, dělají si ji samy. Třeba i proto, že jejich kvalita se přísně prověřuje v senzorické laboratoři. Zde vzorky testují hodnotitelé, kteří pro tento účel mají k dispozici uzavřené kóje a výsledky zadávají rovnou do počítače.

Ředitel Potravinářského pavilonu Petr Kadlec nabízí čerstvě upečené koláčky

Potravinářský pavilon neustále přichází s nějakou tou novinkou. Hned po novém roce tu například začnou s výrobou chlazených těstovin a nyní se chystají na vlastní zmrzlinu. Tu pro ně vyvinuli ve výzkumném centru DRIFT-FOOD pod vedením docentky Ivety Klojdové z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů: „V rámci spolupráce s Potravinářským pavilonem jsme vyvinuli zmrzlinu, která má unikátní chuť. Je založena na našem mléku Jersey, které má vyšší tučnost a smetanovou chuť a silně připomíná vanilku. Teď v zimním období začneme nabízet limitované edice, vztahující se k vánočnímu času. Na zimu tedy máme perníčkovou a skořicovou zmrzlinu a v létě začneme rozvíjet další chutě,“ vysvětluje docentka Klojdová.

Želatinoví medvídci made in DRIFT-FOOD


DRIFT-FOOD kromě nové zmrzliny pro Den otevřených dveří připravil ochutnávku ovocného kaviáru a želatinových medvídků. Ty vyrábějí z vepřové želatiny a nyní zkoušejí i želatinu z antilop a lam, aby byli medvídci košer.

 Zábava pro všechny věkové kategorie

Kromě komentovaných prohlídek pavilonu, o které byl i tentokrát enormní zájem, připravili organizátoři atraktivní aktivity jako 360° fotokoutek, výroba odznáčků nebo hledání projektů na slepé mapě. V senzorické laboratoři si každý mohl vyzkoušet své čichové buňky a ti odvážnější ochutnat i „potravinu budoucnosti“. Většina návštěvníků ale dala přednost ochutnávce čerstvých dobrot, které připravili studenti. Málokdo odolal, aby si vybrané delikatesy rovnou nekoupil a neodnesl domů.

Lenka Prokopová

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content