Myšlenka unikátního technologického centra zaměřeného na vzdělávání v oblasti potravinářství vznikla již kolem roku 2015. Univerzita následně podala projektovou žádost na získání prostředků z Evropské unie a v roce 2017 se podařilo projekt pod dotačním titulem Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání získat. Samotná výstavba začala na začátku roku 2020 po vysoutěžení stavební společnosti a měla trvat přibližně dva roky. Na pozemcích byly ale během výstavby nalezeny archeologické pozůstatky, jejichž odkrývání pozastavilo stavební techniku na další tři měsíce. I přes práci archeologů a probíhající krizi spojenou s pandemií COVID-19 se výstavbu podařilo úspěšně zrealizovat a oproti původnímu plánu se protáhla pouze o půl roku. V současné době probíhají závěrečné kontroly ze strany veterinární správy a hygieny, které jsou nutné ke spuštění všech potravinářských provozů.
„Na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) existují základní a kontextové potravinářské studijní programy. Hlavní myšlenkou projektu tak bylo pozvednout tyto programy na kvalitativně vyšší úroveň. Chceme, aby studenti, kteří projdou bakalářským nebo magisterským programem, měli reálnou zkušenost s tím, jak potravinářské provozy fungují. Firmy z tohoto segmentu naše plány kvitují, protože kvalifikovaná pracovní síla na trhu chybí,” říká k nápadu na vybudování centra jeho ředitel Ing. David Farský.
Pavilon tvoří šest potravinářských provozů. Tři z nich, které jsou stěžejní, zahrnují zpracování masa, zpracování mléka a pekárnu s cukrárnou. Menší provozy jako minipivovar, zpracování ovoce a zeleniny nebo lisování olejů a zpracování léčivých rostlin budou v provozu spíše sezónně. Kromě zmiňovaných provozů nabídne pavilon také tři typy nadstavbových služeb. Najdeme v něm vlastní senzorickou laboratoř, výukový gastro provoz i ordinaci výživového poradce. Technologické centrum tak má ukázat cestu od samotného prvopočátku, tedy zemědělství či chovu, přes technologie zpracování produktů až po výsledný pokrm a jeho dopad na člověka.
Na FAPPZ probíhá v současné době také prestižní projekt DRIFT-FOOD, schválený Evropskou komisí v rámci programu Horizont 2020. Tým špičkových potravinářských vědců, který je postupně doplňován o další zahraniční odborníky, bude v rámci tohoto projektu v následujících letech využívat nové technologické centrum pro výzkumy zaměřené na inovaci potravin. Na výukovém centru je unikátní také to, že plánovaná produkce má být kontinuální a hlavní tři provozy budou aktivní každý týden od pondělí do pátku. „Je velmi důležité, aby provoz fungoval na dennodenní bázi a student tak v rámci svých praxí vstupoval do reálné potravinářské výroby. Technologické procesy, ve kterých figuruje kvásek nebo zrání piva, nemůžeme ukázat během jednoho dne,” zdůrazňuje Farský.
Studenti se mohou s provozy seznamovat několika způsoby. Celý objekt je vybaven moderní audio a video technikou, dění z jednotlivých provozů je tak možné přenášet v přímém přenosu přímo do učeben. Dalším způsobem jsou speciální exkurzní lávky, ze kterých je vidět do tří hlavních provozů. Posledním a nejintenzivnějším způsobem, jak se student do provozu podívá, je právě v rámci praxí. Po průchodu standardní hygienickou smyčkou se studenti připojí ke zkušeným zaměstnancům jednotlivých úseků. Od nich se budou učit a současně jim pomáhat se zpracováním produktů. Délka praxí se bude lišit v závislosti na studijním programu, finální studijní plány dokončí fakulta během léta, aby s nimi studenty seznámila ještě před začátkem zimního semestru 2022/23.
O tom, co v pavilonu chtějí produkovat, už podle ředitele představu mají: „Výslednou představu produktového portfolia jsme získali propojením řady odborných názorů. Nechali jsme si od externí agentury vyhotovit analýzu potravinářského trhu, abychom věděli, jaké jsou současné trendy a ceny a kde se nacházejí kvalitní suroviny. Zpětnou vazbu nám poskytli také naši technologičtí partneři, jako je LE & CO výroba uzenin a mléčné výrobky Hollandia. Výrobkový mix jsme museli přizpůsobit nejen s ohledem na trh, ale také na edukativní rovinu našeho projektu.”
Produkty vyrobené v Potravinářském pavilonu mají už i svou značku. Etikety poctivých uzenin, jogurtů či sušeného ovoce ozdobí krátké a výstižné „Um!”. V budoucnosti bude možné zakoupit produkty přímo v prostorné prodejně umístěné v suterénu pavilonu, ta ovšem ještě čeká na instalaci ze strany vítěze výběrového řízení. K dostání budou ale také online na největším portále s farmářskými výrobky Scuk.cz nebo přes největší elektronické tržiště Rohlík.cz. A také na plánovaném e-shopu pro zaměstnance a studenty univerzity.
Markéta Vostarková
Podobné články
Až do 27. listopadu 2024 jsou v respiriu budovy MCEVII České zemědělské univerzity v Praze k vidění ukázky Územní studie metropolitní oblasti České Budějovice. Dlouhodobý plán rozvoje jihočeské metropole a jejího širšího okolí je výsledkem dvouleté spolupráce katedry zahradní a
V krásný úterní večer s datem 5. listopadu se u univerzitního autobusu sešlo 43 sportovců ČZU, kteří měli před sebou sedmnáctihodinovou vyhlídkovou cestu do Říma na 9. světové univerzitní hry. Dva slabší kusy zbaběle letěly.