Jak známo, vlivem globálního oteplování v poslední době padá sněhu stále méně a skiareály jsou nuceny vyrábět umělý sníh. Často jim však situaci komplikuje nedostatek vody a kolísavé průtoky.
Výroba umělého sněhu nemusí mít vždy negativní důsledky pro vodní režim v krajině, pokud se respektují základní pravidla odběrů. Řešení by mohl přinést efektivní management výroby sněhu, zahrnující předpověď tání sněhu na sjezdovce a možnost recyklace vody z tajícího sněhu.
Relevantní studie o konkrétním vlivu na vodní režim na českém území však chybí, a proto tým vědců ČZU v Praze vedený Romanem Jurasem sleduje, jaké jsou rozdíly v rychlosti tání umělého a technického sněhu.
„Pomůže nám to ujasnit si, jak rychle se voda z technického sněhu vrátí do vodního toku a kolik se jí dá znovu využít pro další zasněžování. Letos jsme zahájili spolupráci se skiareálem Alšovka v Krušných horách, který poskytl prostor pro experimenty. Před zimou jsme nainstalovali měřící plochy, které budou automaticky vyhodnocovat množství vody z tání sněhu na sjezdovce a v lese. Dostaneme tak základní data pro navržení efektivního hospodaření s vodou,“ vysvětluje Roman Juras.



Podobné články
Péče o zdraví může mít i hlubší rozměr. Základem by měla být prevence, k níž neodmyslitelně patří pravidelná laboratorní vyšetření zaměřená na civilizační choroby, potravinové intolerance, alergie, rizika zubního kazu nebo třeba analýzu mikrobiomu. A právě to je podstatou projektu
Tímto směrem se ubírá Mezinárodní mistrovství menz, jehož druhý ročník pod záštitou rektora Petra Skleničky uspořádala ve čtvrtek 8. června 2023 Česká zemědělská univerzita ve spolupráci se společností Delirest. Suchdolský kampus tak už podruhé zažil brutální útok na chuťové buňky