Frass je organické NPK hnojivo s repelentními účinky. Vzniká v Praze na hmyzí farmě, která nese příznačný název Svět hmyzu. Tam je hmyz krmen zbytky z pivovarů a kaváren od lokálních podniků. Z exkrementů hmyzu pak vzniká cenné hnojivo, které vrací živiny zpět do půdy.
„Náš nápad využívá by-produkty z pivovarů a kaváren a minimarketů, jako jsou pivovarské mláto, kávová sedlina a neprodaná zelenina a ovoce, které zkrmujeme hmyzu. Jako výsledek máme zdravý hmyz vhodný pro krmné účely a sypké ekologické hnojivo, se kterým se dají hnojit záhony, trávníky a je vhodné do interiérů, takže i pokojové rostliny. Přirozeně odpuzuje hmyz díky obsahu chitinu, který podporuje imunitu rostlin,“ říká spoluautor projektu Hmyzí farma Vojtěch Malecha a dodává: „Náš nápad pomáhá redukovat odpad z potravinářských provozů tím, že ho odebíráme a dokážeme ho přetvořit na něco hodnotnějšího, čímž bojujeme proti plýtvání a podporujeme cirkulární ekonomiku. Zároveň jsme se rozhodli chov situovat v Praze pro lepší dostupnost.“
Vojtěch Malecha a Jan-Dorian Kratochvíl studují kvalitu potravin na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů a spolupracují s hmyzí laboratoří. Mezi jejich hlavní zájmy patří nové hmyzí technologie a intenzifikace chovu, která bude pro budoucnost hmyzu klíčová. Díky výzkumnému týmu mají přístup k informacím v oblasti hmyzu vždy jako první.
Silnou stránkou projektu je znalost oboru, ekologický přístup a rostoucí poptávka po alternativních krmivech a hnojivech. „Problémy se vstupem na trh kompenzujeme spoluprací s odborníky. Ze všech akcí máme s hmyzem výhradně dobré zkušenosti, neboť jde o velké lákadlo pro širokou veřejnost. Naší cílovou skupinou jsou lidé, kterým záleží na životním prostředí, a zároveň všichni nadšenci do rostlinek, kteří pro ně chtějí to nejlepší,“ uzavírá Vojtěch Malecha.
Lenka Prokopová
Point One je podnikatelský inkubátor při České zemědělské univerzitě v Praze. Otevírá dveře každému, kdo chce rozjet vlastní podnikání – ať už jste studenti, výzkumníci, absolventi nebo nadšení inovátoři zvenčí. Point One se zaměřuje především na projekty z oblastí udržitelnosti, technologií, zemědělství, ekologie nebo potravinářství, tedy na témata, která jsou ČZU přirozeně blízká.
Podobné články
Mezinárodní agrosalon Země živitelka promění ve dnech 21.–26. srpna 2025 jihočeskou metropoli v hlavní město zemědělského sektoru se vším, co si lze představit. Tradice stará 51 let přináší každým rokem nové impulzy odborníkům i laické veřejnosti. Stálé místo zde má
Moderní trendy v zemědělství a nové technologie ovládnou letošní 51. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka, nejvýznamnější akce svého druhu. Na českobudějovickém výstavišti se ve dnech 21.– 26. srpna 2025 jako každý rok představí i Česká zemědělská univerzita v Praze, která