Svátek má

Květoslava
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

ČZU hostila účastníky Sympozia Společnosti pro probiotika a probiotika

Letos poprvé hostila aula České zemědělské univerzity v Praze Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika. V pořadí 17. zasedání této společnosti se uskutečnilo 4. dubna 2023 a sešlo se na něm více než 160 účastníků včetně studentů a zaměstnanců ČZU.

Jako hlavní řečnice vystoupila prof. Bożena Cukrowska z the Children’s Memorial Health Institute ve Varšavě s přednáškou „Mikrobiotické programování – vliv probiotických kmenů Lactobacillus na průběh alergického procesu a potravinové alergie“. Dalším klíčovým řečníkem byl děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Komenského v Bratislavě prof. Viktor Bielik s přednáškou „Klinická účinnost probiotik a fyzického cvičení na modulaci střevní mikrobioty“.

V rámci sympozia byly také uděleny dvě Ceny Společnosti pro probiotika a prebiotika pro mladého vědce za nejlepší původní vědeckou publikaci autorů do 35 let za rok 2022. Ocenění získala Mgr. Lenka Súkeníková za práci The impact of Escherichia coli probiotic strain O83:K24:H31 on the maturation of dendritic cells and immunoregulatory functions in vitro and in vivo publikovanou v časopise Cells. Druhou oceněnou byla Mgr. Lenka Jourová, Ph.D. (na snímku nahoře při přebírání ceny z rukou prorektorky ČZU prof. Evy Vlkové) za práci Butyrate, a typical product of gut microbiome, affects function of the AhR gene, being a possible agent of crosstalk between gut microbiome, and hepatic drug metabolism publikovanou v časopise The Journal of Nutritional Biochemistry.

Širokou diskusi rozpoutala zejména tematika tzv. probiotik na míru. Odborníci se shodli na tom, že některé komerční firmy zneužívají důvěru zákazníků ve vědecké poznatky, které nesprávně nebo nepřesně interpretují, k nepřiměřenému obohacování. Dosavadní poznání a vědecké podklady o složení a funkci mikrobiomu nejsou na takové úrovni, aby bylo možné deklarovat, že směs určitých probiotických kmenů ovlivní zdravotní stav očekávaným směrem. Pro více informací o sympoziu a problematice probiotik a prebiotik navštivte webové stránky Společnosti pro probiotika a prebiotika https://probiotika-prebiotika.cz/17-sympozium-2023/.

Šárka Musilová / Eva Vlková / Společnost pro probiotika a prebiotika

 

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content