
Rostliny krásné, leč nebezpečné
Putovní panelovou výstavu Jedovatá sezóna zapůjčila na ČZU Botanická zahrada Praha, která ji připravila ve spolupráci s Unií botanických zahrad ČR. K vidění je ve vstupních prostorách Botanické zahrady FTZ. Tato výstava představuje návštěvníkům prostřednictvím informativních plakátů jedovaté rostliny, jejich toxické vlastnosti a vliv na lidské zdraví. Každý panel je seznámí s konkrétními rostlinami, jejich nebezpečnými účinky a s jejich rolí v přírodě.
Návštěvu výstavy je možné spojit s prohlídkou botanické zahrady a objevit tak nejen nebezpečné, ale i další fascinující rostlinné druhy.

Valentýnský večer: Romantika, exotika a tajemství afrodiziak
Komentované prohlídky botanické zahrady na svátek všech zamilovaných v sobě spojily kouzlo romantiky a poznávání světa rostlin. Po setmění zahradu osvětlovalo jen tlumené světlo, což umocnilo jedinečnou atmosféru prohlídek.
„Zaměřili jsme se nejen na krásu flóry, ale také na rostliny s afrodiziakálními účinky, které jsou po staletí spojovány s láskou a vášní. Návštěvníci se dozvěděli například o vanilce, která je oblíbenou ingrediencí v cukrářství i parfumerii, nebo o pepřovníku, jehož plody jsou ceněny v gastronomii i pro své povzbuzující vlastnosti. Nechyběla zmínka o kakaovníku, jehož plody jsou základem čokolády, jedné z nejoblíbenějších pochoutek nejen na Valentýna,“ líčí pracovnice zahrady Zdislava Procházková.
Valentýnská prohlídka byla i příležitostí ochutnat exotické ovoce, které je lahodné, a zároveň plné prospěšných látek. V nabídce byly maracuja, dračí ovoce, kumkvát, granátové jablko a nechyběla ani čokoláda. To vše přispělo k uvolněné a přátelské atmosféře valentýnského večera.

Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc


