Součástí vinařství je hotel Sádek se šedesáti lůžky, restaurace a rozsáhlé sklepy. Vinařství produkuje širokou škálu lahvových i sudových vín od kategorie jakostních po vína přívlastková. Zvláštní pozornost se zde věnuje výrobě vín ledových, výběru z cibéb a produkci biovín. Vína se zde vyrábějí z odrůd Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Hibernal, Solaris, Modrý Portugal, Frankovka, Dornfelder, Müller Thurgau, Rulanské šedé a bílé.
Stávající součástí ČZU je úspěšné vinařství v Chloumku u Mělníka. Tamní vinice jsou však pouze pronajaté a v případě ukončení nájmu by tradice výroby skvělých vín v produkci ČZU zcela zanikla. Skutečnost, že Vinařství Sádek je dlouhodobě založeno jako výukové a výzkumné pracoviště, je zásadním přínosem. Vinařství bude rovněž sloužit jako konferenční centrum a v neposlední řadě se stane součástí benefitního systému jako atraktivní rekreační destinace pro zaměstnance univerzity.
Bývalý majitel doc. Ing. Lubomír Lampíř, Ph.D., který vinařství vybudoval, tuto problematiku vyučuje na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Vinařství Sádek se tak stane součástí praktické výuky vinohradnictví a vinařství našich studujících a pan docent Lampíř se na této výuce bude nadále významně podílet.




























































Podobné články
V souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky na Slovensku, Maďarsku a části Rakouska zasedal dnes ráno krizový štáb České zemědělské univerzity v Praze. Tato nemoc sice nepředstavuje větší hrozbu pro člověka, může však způsobit obrovské ekonomické škody, a také
Kotle na biomasu jsou ideálním řešením pro dřevozpracující firmy, protože mohou recyklovat přebytky vzniklé ve výrobním procesu. K tomuto řešení nyní přistoupili i v univerzitním podniku Lesy ČZU v Kostelci nad Černými lesy. Na stávající topný systém napojili kotle na