Gastronomickou soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner, společnost Delirest services, s. r. o. Ve spolupráci s experty organizátoři stanovili jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy. Opět vycházejí z vlastních zkušeností s denním provozem a možnostmi menz. Letos se kuchařského klání zúčastní čtyři týmy: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Primirest a domácí ČZU–Delirest services, s. r. o.
Hlavním tématem soutěže pro rok 2025 je „Mysli globálně, jez lokálně“. Soutěžní týmy budou připravovat dvouchodové menu ve složení hlavní chod a dezert. Povinnými surovinami jsou brambory, kuře, tvaroh a jablka. Doporučuje se využití sezónních surovin. Hodnotit se bude ve čtyřech kategoriích: Celé menu / Cena diváků / Nutriční vyváženost / Udržitelnost.
Porota bude výsledné produkty posuzovat z mnoha úhlů pohledu. V konečném hodnocení sehrají roli parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP, energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta, poměr bílkovin, tuků a sacharidů, obsah vybraných mikronutrientů, typ použitého tuku dle složení, obsah vlákniny, typ použitých surovin, původ surovin, zpracování, efektivita využití surovin a energetická náročnost. V porotě zasednou odborníci, profesionální kuchaři, fanoušci gastronomie a studenti.
Na návštěvníky letos čeká bohatý doprovodný program. Zdarma si mohou vyzkoušet měření na přístroji InBody, ochutnat dezerty z hmyzí mouky, otestovat své smysly v senzorické laboratoři a samozřejmě i ochutnat soutěžní menu. O kulinářskou show se letos postará Jiří Babica. Na programu jsou i odborné přednášky dr. Diany Chrpové z ČZU na téma pokrmů vhodných při gastrointestinální dietě a dr. Jana Pivoňky z VŠCHT v Praze o dlouhodobé udržitelnosti a uhlíkové stopě.
Mistrovství menz 2025 tak opět nabídne nejen soutěžní napětí a inspirativní výkony kuchařských týmů, ale i možnost ochutnat moderní, zdravé a udržitelné pokrmy připravené s důrazem na lokální suroviny a profesionální přístup. Přijďte se podívat, ochutnat, načerpat inspiraci a užít si den plný chutí, vůní a gastronomie budoucnosti.
Pro další podrobnosti navštivte událost na fb: Mistrovství menz 4.ročník




Podobné články
Záchranáři v ukrajinském Charkově mají nyní neocenitelného pomocníka pro boj s požáry. Hasičský robot z řady Hecthor je dílem vědců z technologického spin-offu ProLab Engineering při Technické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. ProLab se dlouhodobě specializuje na vývoj a
Zástupci hlavního města, pražských univerzit a spolku Univerzitní stadion Praha podepsali v pátek 13. června 2025 memorandum o vzájemné spolupráci. Společným cílem všech zúčastněných stran je vznik nového univerzitního hokejového stadionu na území Prahy, který by následně sloužil nejen akademickému