Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

První studentka Virtuální U3V v USA navštívila kampus ČZU v Praze

Virtuální univerzita třetího věku Provozně ekonomické fakulty je s více než 8400 posluchači v České republice oblíbeným programem, který umožňuje seniorům z malých měst a obcí univerzitní zájmové vzdělávání v blízkosti domova v rámci tzv. konzultačních středisek. Při společném studiu posluchači zhlédnou předem natočenou multimediální videopřednášku a vypracují skupinový online test. Pak následuje jejich samostudium doma prostřednictvím LMS Moodle. Studijní materiály se zpřístupňují postupně během semestru, aby byla zajištěna pravidelnost studia a setkávání v konzultačním středisku, díky němuž i Virtuální U3V naplňuje sociální aspekt univerzitního vzdělávání seniorů.

Poté, co byl program vzhledem k jazykové blízkosti rozšířen i na Slovensko, rozhodla se Provozně ekonomická fakulta nabídnout tuto jedinečnou formu vzdělávání také krajanům v Severní Americe. Ti se prostřednictvím bilingvních studijních materiálů mohou vzdělávat v různých oblastech a zároveň zůstávat v kontaktu s českým jazykem a kulturou, což vede k posílení jejich sounáležitosti s ČR. Partnerem pro rozšíření Virtuální U3V v USA se stala T. G. Masaryk Czech School v Chicagu, založená již v roce 1921, s jejíž viceprezidentkou Klárou Moldovou podepsal 21. listopadu 2023 rektor ČZU prof. Petr Sklenička Memorandum o spolupráci. V lednu 2024 bylo tedy zahájeno první, pilotní pololetí, ve kterém se do studia zapojila tři konzultační střediska. Kromě samotného Chicaga ve státě Illinois to bylo St. Paul v Minnesotě a Atlanta v Georgii s celkem 45 posluchači – krajany. A právě jedna z posluchaček Virtuální U3V v USA, paní Janet Vitt z KS v Chicagu, navštívila 4. července 2024 spolu s dalšími krajany v doprovodu Kláry Moldové kampus České zemědělské univerzity v Praze v rámci každoročního dvoutýdenního zájezdu krajanů z USA do ČR.

Tato návštěva se konala pod záštitou děkana PEF doc. Tomáše Šubrta a proděkanky PEF pro studijní záležitosti, která má U3V ve své gesci, dr. Sylvie Kobzev Kotáskové. Její účastníci absolvovali exkurzi do pivovaru ČZU, kde se dozvěděli podrobnosti o jeho vzniku, fungování a výrobě piva a pochopitelně nechyběla ani ochutnávka. Následovala komentovaná procházka po kampusu a krátké posezení s občerstvením na Provozně ekonomické fakultě, kde paní Vitt obdržela od zástupců Oddělení Univerzity třetího věku PEF Pamětní listy. Ty dokládají, že úspěšně splnila všechny studijní povinnosti kurzů Genealogie Hledáme své předky a Pozoruhodný svět hub. Nyní v druhém pololetí VU3V v USA dodržela svůj slib a ve studiu pokračuje. Tentokrát se se svými spolužáky, mezi nimiž jsou nově i někteří z dalších účastníků exkurze, věnuje českým dějinám a jejich souvislostem.

Ing. Hana Balzerová, Ph.D., Andrea Krejzová, Oddělení Univerzity třetího věku PEF

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content