Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Vyjádření České zemědělské univerzity k dotazům Českého rozhlasu vztahujícím se k akvizici ČZU Vinařství Sádek

Česká zemědělská univerzita zveřejňuje vyjádření k opakujícím se dotazům redaktora ČRo Artura Janouška na nákup vinařství, který ČZU nedávno realizovala.

V Praze, dne 11. října 2024

         Artur Janoušek
         redaktor
         Český rozhlas
 
   Vyjádření ČZU v Praze pro Český rozhlas k dotazům vztahujícím se k Vinařství Sádek 

Vážený pane redaktore,

reagujeme tímto na další z řady Vašich otázek ke způsobu využívání Vinařství Sádek, které naše univerzita loni koupila do portfolia svých nemovitostí sloužících především ke vzdělávání a výzkumu našich studentů a zaměstnanců.

Chceme znovu konstatovat, že kompletní začlenění nového vinařského střediska do stávajících studijních programů a nově získaných výzkumných grantů je práce na několik let, nikoli týdnů nebo měsíců, jak by mohlo z Vašich opakovaných otázek vyplývat.

Změna studijního programu nebo akreditace nového studijního programu podléhají časově náročným krokům pro začlenění do stávající struktury fakulty/univerzity a pro následné získání akreditace. Podobně dlouhý proces bývá v případě získání financí na nové výzkumné projekty u grantových agentur, zvláště u těch zahraničních. U většiny se mj. musí čekat na tematicky vhodnou výzvu a o případném financování rozhoduje velmi tvrdá soutěž. V obou případech akreditace i získání výzkumného grantu se tak pohybujeme v řádu roků. Budete-li se proto každých několik týdnů znovu ptát, zda již ČZU zahájila výzkum nebo výuku v rámci nových studijních programů či grantů, nebudeme mít pro vás ještě nějakou dobu žádné novinky. Je přece obecně zřejmé, že koupě vinařství není investicí s krátkodobým efektem.

Pro Vaši základní informaci dále uvádíme:

Česká zemědělská univerzita v Praze desítky let disponuje velmi rozsáhlým majetkem, který pomáhá zajišťovat kvalitní vzdělávání a výzkum v oblastech zemědělství, lesnictví, životního prostředí a dalších. Tento majetek univerzita dlouhá desetiletí kultivuje a rozmnožuje. Bez tohoto majetku by naše univerzita v oblasti Zemědělství a lesnictví v rámci velmi prestižního světového žebříčku nejlepších univerzit (QS Universities Ranking) nebyla na 72. místě, což je mimochodem nejlepší umístění, a jediné umístění v první stovce, ze všech oborů českých vysokých škol (mimo uměleckých). ČZU by bez tohoto majetku nebyla ani 3. nejlépe umístěnou českou univerzitou (za UK a MU) v aktuálním žebříčku World University Rankings (THE 2025)

Tento majetek (kromě hlavního univerzitního kampusu) obsahuje mj.:

  • Školní podnik Statky ČZU hospodařící na výměře cca 2700 ha, z čehož větší část zemědělské půdy i vlastníme, k tomu patří desítky budov, rybníky a další příslušenství.
  • Školní podnik Lesy ČZU, hospodařící na výměře cca 7000 ha, z čehož velkou většinu lesů i vlastníme, včetně řady rybníků, pily, desítek budov a dalších součástí.
  • Školní podnik Vinařství ČZU, který do loňského roku hospodařil pouze na cca 20 ha pronajatých vinic v Chloumku na Mělnicku. V loňském roce jsme navíc koupili předmětné Vinařství Sádek s 5 ha vinic ve Znojemské podoblasti, kde vlastníme kromě budov a zázemí i půdu a vinice jako takové.

Úkolem každého vedení univerzity je majetek řádně obhospodařovat, v ideálním případě ho rozšířit, a zajistit tak z hlediska našich hlavních činností (viz níže) úplnější, komplexnější, pestřejší a hospodářsky silnější základnu pro aktivity univerzity.

Tímto směrem jde i nákup Vinařství Sádek, které na rozdíl od Vinařství Chloumek vlastníme včetně půdy a vinic, což nám umožňuje v dlouhodobém horizontu plánovat jak výuku studentů, tak především výzkum a s tím související investice, které na pronajatých vinicích nejdou realizovat.

Dále pro Vaši informaci uvádíme následující:

Účely majetku v našem vlastnictví jsou ze zákona definovány dvěma činnostmi:

  • Hlavní činností, kdy majetek univerzity slouží vzdělávání a výzkumu.
  • Vedlejší činností, kdy majetek slouží ke generování hospodářského výsledku.

ad Hlavní činnost:

V našich podnicích se odehrávají cvičení a praxe studentů (desítky tisíc studento-dní), zpracovávají se zde bakalářské, magisterské i doktorské práce, provádí se zde v posledních několika letech výzkum za řádově stovky milionů Kč včetně několika tzv. excelentních výzkumných projektů z výzvy OP VVV, celé řady evropských projektů typu Horizon a mnoha dalších projektů.

ad Vedlejší činnost:

Všechny tři podniky dohromady vykazují v posledních letech kladný hospodářský výsledek, což umožňuje nejen údržbu majetku, ale i občasné doplnění majetku a rozšíření nabídky pro hlavní činnost univerzity (to je i případ Vinařství Sádek). Politika případného nákupu nové nemovitosti se diskutuje vždy napříč dotčenými školními podniky, fakultami, dále ve vedení univerzity, v kolegiu rektora, v akademickém senátu, a nakonec ve správní radě.

Doplňkově slouží některý majetek univerzity coby benefit pro naše zaměstnance v podobě rekreace, ubytování apod.

Vámi již poněkolikáté dotazované Vinařství Sádek považujeme za jedinečnou akvizici do portfolia ČZU. Jedná se o unikátní vinařství, založené a dlouhodobě kultivované vysokoškolským učitelem tak, aby sloužilo nejen produkci, ale i vzdělávání a výzkumu. Jde o jediné vinařství na Vysočině. Tato skutečnost umožňuje zkoumat dopady postupující klimatické změny na současnost a budoucnost pěstování vína v této oblasti. Jde o unikátní vinařství se založenými vinohrady se zastoupením různých odrůd, způsobů vedení a technik pěstování vína. Jde navíc o vinařství, které naši ekonomové vyhodnotili jako ekonomicky viabilní.

Podobně ČZU disponuje výukovými sady v pražské Troji, arboretem v Kostelci nad Černými lesy a celou řadou dalších terénních středisek, bez nichž by vzdělávání v některých našich studijních programech bylo neúplné, tudíž by nedosahovalo požadované a očekávané kvality.

Vážený pane redaktore,

o nákupu Vinařství Sádek a dalších plánech s jeho využitím již některá média informovala. Odkazy na jejich výstupy jsme vám již dříve zaslali a v nich jste mohl číst odpovědi na otázky, na které se opakovaně ptáte.

Zde tedy znovu a konkrétně k Vašim otázkám:

  1. Jak konkrétně využila ČZU vinařství Sádek od chvíle nákupu v červenci 2023 do této chvíle? Jak konkrétně využila ČZU vinařství Sádek ve výuce? A jak konkrétně zahrne ČZU vinařství Sádek do výuky v nadcházejícím akademickém roce?

 Na tuto otázku obšírněji odpovídáme výše v textu. Věříme, že takto úplná odpověď Vám bude již stačit.

  1. Jak konkrétně zajišťuje ČZU prodej vína z vinařství Sádek? A kolik peněz ČZU utržila prodejem vína od okamžiku nákupu vinařství Sádek? A kolik peněz ČZU utržila poskytováním „souvisejících služeb“ a které to byly?

Ptáte se těsně po letošní sklizni, ještě bude nějakou chvíli trvat, než bude možné letošní víno prodávat. Loňská úroda byla v duchu smlouvy realizována ještě bývalým majitelem. Na rozdíl od našich vinic na Chloumku, kde letošní úroda zcela pomrzla, ve Vinařství Sádek mrazy poškodily asi jen 20 % porostů, takže ekonomický efekt letos již nějaký očekáváme.

Zdejší víno se zpravidla prodá kompletně přímo v rámci Vinařství Sádek turistům a ubytovaným v místním hotelu a není ho třeba dále a složitě distribuovat. Většina produkce se prodá ze sudů a není lahvována. Související služby v areálu jsou ubytování v hotelu, provoz restaurace a pořádání akcí typu svatba, oslava jubileí apod. Vzhledem k tomu, že k fyzickému a ekonomickému předávání vinařství docházelo od loňska až do letošního roku, budeme schopni dát přesné informace o příjmech za ČZU nejdříve na začátku příštího roku.

  1. Kolik pracovníků ČZU využilo jako benefit ubytování v hotelu vinařství Sádek? A kteří to byli? A oni mají ubytování zdarma, nebo za to platí a výtěžek dostává ČZU?

Seznamy ubytovaných zaměstnanců ČZU samozřejmě neposkytne s odvoláním na GDPR. Obecně naši zaměstnanci mohou využít benefit v podobě slevy na ubytování ve všech zařízeních, která provozujeme, kam bude ubytování v hotelu Sádek v následujících měsících zařazeno. Z hlediska rezervace však nemají přednost před zájemci z řad veřejnosti.

Za ČZU v Praze

Karla Mráčková,  tisková mluvčí

Pozn.: Tuto naši odpověď zveřejňujeme též na stránkách ČZU v rubrice Živá univerzita/Uvádíme na pravou míru

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content