Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Jubilejní výstava chilli papriček je hitem sezony

Prvních pět říjnových dnů patřila veškerá pozornost pracovníků Botanické zahrady Fakulty tropického zemědělství ČZU pálivým kráskám , které jsou rodinným stříbrem zahrady. Podzimní výstava chilli papriček už byla desátá v pořadí.
Ředitelka zahrady Anežka Daníčková s proděkanem Fakulty tropického zemědělství doc. Hynkem Roubíkem při zahájení výstavy chilli papriček

Výstavu odstartovala 1. října slavnostní vernisáž za účasti významných hostů nejen z univerzitního prostředí. Kromě papriček a výrobků z nich byla příjemným zpestřením výtvarná tvorba dětí ze Školky Poníček, z Domu dětí a mládeže Praha-Suchdol a ze Spolku Esedra. Ve stylovém pohoštění nechyběly chilli pasty ani beraní rohy, jichž se letos urodilo nevídané množství.

Během následujících pěti dnů zahrada pro návštěvníky kromě tradiční ochutnávky výrobků z chilli připravila komentované prohlídky. V prodeji byly vyhlášené chilli pasty. A soudě podle počtu návštěvníků, obliba těchto výstav stále roste.

Co jsou vlastně chilli papričky zač a jaká je jejich historie? Tyhle plody exotických druhů křovitých paprik rostou v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Malé, silně aromatické papričky vděčí za svou pálivou chuť látce kapsaicin. Kromě jiného obsahují vitamín C a karoten B. Podporují chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Podle všeho mají také příznivý účinek na zažívání.

Chilli papričky pěstovali Indiáni už od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je evropští kupci rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii. Odtud se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření – mletou papriku.

Lenka Prokopová

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content