Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Podnikavci se vracejí domů. Přinášejí know-how a oživují Karlovarský kraj

Karlovarský kraj má co nabídnout. Nádherná příroda, blízkost Krušných hor, světově proslulé lázně nebo mezinárodní filmový festival. To všechno pár kilometrů od Německa. Již dávno neplatí, že je zde málo příležitostí. Naopak. V současnosti zde podle všeho bují něco, čemu místní říkají karlovarské obrození. Podnikavci – rodáci se vracejí domů, a to se pozitivně odráží na celém kraji.

Matyáš Smutný či Petr Köhler jsou toho příkladem. Oba podnikavci, oba milují svůj rodný kraj, který chtějí dále zvelebovat a posouvat kupředu. Matyáše s Petrem spojuje kromě Karlovarského kraje ještě jedna důležitá věc. Oba byli součástí podnikatelského inkubátoru Point One na České zemědělské univerzitě v Praze, kde inkubovali své podnikatelské nápady a kde jsou stále součástí zdejší podnikatelské komunity. A i když se v inkubátoru přímo nesetkali, skrze komunitu se k sobě dostali poté, co se oba vrátili domů, kde se každý svým způsobem na oživení Karlovarského kraje podílí.

Návraty

Matyáš našel cestu zpátky do Varů v průběhu covidu, tedy v průběhu roku 2020, kdy musel strávit měsíc v karanténě, a zůstat v Praze mu nepřipadalo jako dobrý nápad. V té době pracoval pro vyhlášenou PR agenturu Bison & Rose, kde se mohlo pracovat na dálku, a jelikož ho myšlenka návratu lákala už delší dobu, nezaváhal. Po měsíci zjistil, že se doma dá hezky žít i pracovat, a tak zde zůstal natrvalo. Po nějakém čase se za ním přestěhovala i přítelkyně, se kterou se nedávno vzali. Nyní jsou to již tři roky od návratu a rozhodně nelituje: „Ohledně Karlovarského kraje se setkáváme se spoustou předsudků, například, že zde není co dělat, není tu žádná práce nebo kulturní vyžití. Ale ona je to pravda jen do určité míry. Práce tu je a je jí tu dost, jen bez kontaktů se k ní nedá tak lehce dostat. Všude v okolí je nádherná příroda a s kulturou se také roztrhl pytel,“ vysvětluje Matyáš Smutný.

Petr se do Karlovarského kraje vrátil téměř ihned po studiích v Praze na ČZU a po svém působení v podnikatelském inkubátoru Point One, kde rozvíjel svou zálibu v opravovaní starých věcí a tvoření nových – především designového nábytku a bytových dekorací. Petr založil studio Rez Design, jehož posláním je omezovat plýtvání se zdroji, vyrábět nábytek a dekorace z recyklovaných materiálů a využít umu dalších lokálních tvůrců. Jelikož měl Petr v kraji již během studia navázané vztahy s řetězcem dodavatelů a spolupracovníků, zpátky ho to zkrátka táhlo. Vnímal také, že o vybudované vztahy nechce do budoucna přijít a že je potřeba se jim věnovat.

Petr Köhler založil studio Rez Design

Důležité pro něj bylo najít místo či platformu podobnou Point One, kde by mohl zakotvit a rozvíjet byznysové vztahy. I to se nakonec podařilo. „Po ukončení školy a mého působení v Point One jsem začal u nás na Karlovarsku hledat, zda i u nás existuje něco podobného jako podnikatelský inkubátor. Narazil jsem na agenturu 4K, což je skvělá platforma pro kreativce. Tady jsem potkal Matyáše, se kterým nás pojilo členství v komunitě Point One, a takto jsme se vlastně poznali,“ objasňuje Petr Köhler začátky svého návratu domů.

Iniciativy a projekty

Agentura 4K, ve které Matyáš na dohodu působí, je zřízená Karlovarským krajem na podporu kulturních a kreativních průmyslů. Má za úkol sdružovat místní kreativce, zkoumat jejich potřeby a pomáhat jim v jejich rozvoji. Matyáš se v agentuře jako komunikační specialista angažuje více než rok a současně naplno působí jako marketingový stratég v rámci Karlovarského kraje. Uplatňuje zde své bohaté marketingové zkušenosti z komunikačních agentur a také své byznysové zkušenosti, které sbíral v rámci projektu Herba Fabrica či v inovačním prostředí v rámci mnoha inkubačních projektů, například v Impact Hub Praha.

Všechny své dosavadní zkušenosti uplatnil při pořádání Krajiny – multismyslového konceptu prezentace Karlovarského kraje, který se vydal alternativní cestou k tradiční nabídce. Karlovarské muzeum se v průběhu konání vyhlášeného karlovarského filmového festivalu (KVIFF) změnilo na prostor, kde místní i expati, kteří se u příležitosti festivalu často vracejí domů ze všech koutů republiky i světa, mohli na chvilku zpomalit a užít si lokální nabídku umělců, kreativců, workshopů, diskusí, gastronomie, podnikatelského networkingu či DJských vystoupení. Zkrátka potěšit své smysly.

Projekt Krajina a jeden z jeho workshopů zaměřený na smysly hmat a sluch

„Lidé říkali, že to bylo krásné. Krajina byla skvělý způsob, jak podpořit místní kreativce, vystavit jejich výrobky a ukázat je světu i místním napříč generacemi. Podařilo se nám také zviditelnit naše muzeum, kam si díky Krajině našlo cestu mnoho lidí vůbec poprvé. To nejdůležitější ale bylo vzbudit sounáležitost a hrdost místních, že zdejší kultura má co nabídnout, propojit je mezi sebou a zapojit i podnikatelskou komunitu. To vše se, věřím, podařilo a 2000 návštěvníků toho může být hezkým důkazem,“ zamýšlí se nad projektem Matyáš Smutný.

V rámci KVIFF se zrodil ještě jeden projekt představující místní kreativce. Pop-up showroom v zámecké věži, který dala dohromady komunita nadšenců působící okolo agentury 4K. „Slovo dalo slovo a nám se podařilo udělat pop-up showroom v zámecké věži. Vůbec jsme to nečekali, ale mělo to obrovský úspěch, minimálně pro nás,“ říká nadšeně Petr Köhler a dodává: „Díky tomuto showroomu se mi podařilo udělat můj první sériově vyráběný produkt – což jsou stolní lampy vyrobené ze stoletých trámů z chebského náměstí, kde se bouraly staré budovy. To dřevo je prostě nádherné a občas na něm uvidíte i značku od tesaře, který původní trámy před sta lety opracoval. Během festivalu jsem jich polovinu prodal, což jsem tedy vůbec nečekal. Ostatní vystavovatelé byly ze showroomu také nadšení, což je skvělé. Jde vidět, že když se místní kreativci spojí, dají se dělat velmi zajímavé věci.“

Petr Köhler se zapojuje i do dalších projektů, které mohou formovat kulturní a uměleckou proměnu Karlovarského kraje. Jedním z nich je obnova stoletého kina Pernink. „Díky Destinační Agentuře Krušnohoří jsem se dostal k velmi zajímavému projektu obnovení kina Pernink, což je nejstarší dřevěné kino v Krušných horách. Bohužel kino je v dezolátní stavu, ale parta místních nadšenců se ho rozhodla obnovit. Já mám za úkol z kina zachránit jeho původní složky. Na začátku připravit například upomínkové předměty, které se použijí při sbírce na jeho opravu. Například nalezené staré diapozitivy nebo plakáty filmů plánuji přetvořit na pohledy a podobné upomínkové předměty, jež by nám mohly pomoci při sbírce na nové kino,” dodává Petr Köhler.

Petr je zapojen také do výstavby sdílených dílen v Sokolově, které mají vzniknout díky Operačnímu programu Spravedlivá transformace, jež pomáhá řešit negativní dopady odklonu těžby a zpracování uhlí v nejvíce zasažených regionech. V Česku se to týká Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Díky tomu, že Petr vybudoval svou vlastní dílnu, má bohaté zkušenosti z dílny v Point One a z dalších sdílených dílen nejen v Praze, byl požádán zastupiteli Sokolova, aby se k projektu připojil jako externí konzultant.

„V Sokolově se budují dvě patra sdílených veřejných dílen zaměřených na truhlařinu, šití, keramiku a další druhy řemesel. Jelikož mám svou dílnu a pohyboval jsem se v několika veřejných dílnách a vím, jak to funguje, můžu předat tuto zkušenost dále. V Sokolově ty znalosti nikdo neměl, takže jsem dostal příležitost dílny pomoct navrhnout, což je super zkušenost.”

 

Místo pro život

Karlovarský kraj, to je především nádherná příroda. „Máme nádherné hory, lesy a oproti Praze skvělou vodu, ať ji piješ odkudkoliv. A vzduch. Ten je tak dobrý, že je zdravé ho dýchat – máme na to i papír – Mariánské Lázně jsou klimatické lázně, což moc lidí neví. A ten klid, za 15 minut jste odkudkoliv v lese a když nechcete, nepotkáte ani živáčka,vypočítává výhody zdejšího žití Matyáš Smutný a doplňuje: „Stále je zde malá konkurence, ale podnikatelské příležitosti tu jsou, a ne málo. Je tu i potřebná kupní síla, protože spousta lidí pracuje v Německu a pravidelně se vrací zpátky domů.

Karlovarský kraj nyní podle Matyáše Smutného prochází obrozením. Především díky lidem, kteří se sem vrátili za covidu. „Covid nám dost pomohl, vrátilo se sem pár desítek, možná i stovek aktivních lidí, kteří se propojují, žijí zde a vždycky budou aktivní a podnikaví. Teď je ten čas, kdy se tady věci dějí. Bavíme se o tom, zda vybudujeme novou ekonomiku, zda projdeme transformací, zda se zlepší školství, zkrátka – jak z kraje udělat ještě lepší místo pro život. Krajské obrození! To je, oč tu běží!“

Závěr

Petr i Matyáš hledí stále do budoucna a oba plánují nové projekty. Matyáš by rád v budoucnu se svou ženou založil alternativní dětskou skupinu, po které je zde prý poptávka. Petr se domlouvá s karlovarskou radnicí na využití odpadů v rámci plánovaného bourání starého pivovaru a vodárny. „Rád bych z těch starých věcí něco vyráběl, například kousek Varů, který si můžete odvézt domů,“ sní Petr Köhler, jehož sny se však pravidelně plní.

Můžeš se sem vrátit, žít tu skvělý život a potkávat se se skvělými lidmi. Karlovarský kraj je pro lidi s odhodláním, není to pro každého, ale pokud se chceš vrátit, nebo žít na novém místě, nemusíš mít strach, bude to fajn. Moc fajn,“ zve k objevování Karlovarska a k aktivnímu způsobu žití Matyáš Smutný.

Petr Kopeček

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content