Svátek má

Lukáš
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Využitím soukromého kapitálu a satelitních dat k ochraně biologické rozmanitosti prostřednictvím projektu BIO-CAPITAL

BIO-CAPITAL přispívá k rozvoji finančních nástrojů na ochranu biodiverzity propojením soukromých kapitálových investic a satelitních dat. Koordinátorem nedávno zahájeného projektu financovaného EU je proděkan Fakulty tropického zemědělství ČZU doc. Hynek Roubík.

Cílem projektu BIO-CAPITAL je vyvinout nástroje a strategie pro ochranu a obnovu biologické rozmanitosti v Evropě. Využívá pohled na ekosystémy Země z vesmíru k propojení údajů z pozemského pozorování s inovativními finančními nástroji, které podněcují soukromé kapitálové investice ve službách ochrany druhů a biologické rozmanitosti. Projekt výzkumu a inovací je financován Evropskou komisí v rámci programu Horizont Evropa. Sdružuje 17 partnerů ze 13 zemí.

„Ochrana a obnova biodiverzity má zásadní význam pro udržení ekologické rovnováhy a zajištění udržitelnosti naší planety. Inovativní přístupy k ochraně přírody jsou nezbytné. A právě proto přichází náš projekt BIO-CAPITAL,“ vysvětluje doc. Hynek Roubík, ředitel divize BioResources & Technology při Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze a koordinátor projektu.

Zapojení soukromých investic do ochrany biologické rozmanitosti je slibné. Zelené dluhopisy, pojištění indexů a další mechanismy udržitelného financování, které poskytují dlouhodobé peněžní podpory projektů na ochranu přírody, jsou podstatné, neboť zdroje soukromého sektoru mohou doplňovat veřejné financování a řešit problém úbytku biologické rozmanitosti. Projekt BIO-CAPITAL tak přispívá k rozvoji finančních modelů, které zhodnocují ekosystémové služby.

„Jsem obzvláště nadšený z toho, že se projekt zaměřuje na aktivaci inovativních řešení udržitelného financování a integraci technologického pokroku v geoprostorové analýze. Aplikace technologie dálkového průzkumu Země nabízí cenné poznatky o zdraví a stavu ekosystémů, což umožňuje cílené a účinné úsilí o ochranu a obnovu. Tato technologie může pomoci identifikovat oblasti ohrožené zhoršením životního prostředí, což usnadní proaktivní ochranářská opatření,“ uvádí docent Roubík.

S využitím dat z dálkového průzkumu Země bude BIO-CAPITAL spolunavrhovat, demonstrovat a propagovat udržitelný model financování ochrany a obnovy biodiverzity. „Tento model bude přínosem nejen pro životní prostředí, ale také zajistí důvěru investorů, což z něj učiní životaschopnou a atraktivní možnost pro soukromé investice,“ doplňuje docent Roubík.

Zdroj: FTZ


Doba trvání projektu BIO-CAPITAL je 42 měsíců, rozpočet 4,7 milionu EUR. Webové stránky projektu: www.bio-capital.eu. Koordinátor projektu: roubik@ftz.czu.cz

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content