
Letos uspořádala Katedra tělesné výchovy devět zimních kurzů a zúčastnilo se jich na 320 studentů. Výběr lyžařských středisek zahrnuje svou náročností terény pro všechny kategorie lyžařů. Pohodoví a rekreační lyžaři si zvolili především kurzy v českých horách a na výběr měli Pec pod Sněžkou nebo Deštné v Orlických horách. Zdatní lyžaři vyjížděli na zahraniční kurzy v Savojských Alpách nebo na Slovensko do Nízkých Tater. Ve Francii navštívili jedno z největších lyžařských středisek v Evropě, vyhlášené Trois Vallées se šesti sty kilometry sjezdovek, na Slovensku pak známé lyžařské středisko Jasná pod Chopkom. Jeden lyžařský kurz byl zaměřen speciálně na běžecké lyžování a uskutečnil se na školní chatě v Janově v Jizerských horách, kde studenti běhali po trasách Jizerské padesátky.

Náplní lyžařských kurzů je samozřejmě hlavně lyžování a pohyb na čerstvém vzduchu, ale zároveň se studenti v rámci přednášek dozvědí i něco o výuce techniky lyžování, o lyžařském vybavení a mazání lyží nebo o bezpečném pohybu na horách. Součástí kurzů jsou večery na horských chatách ve společnosti vrstevníků. Mnoho studentů na kurzech najde nové přátele a rádi se na ně vracejí po celou dobu studia. V minulosti byly zimní i letní kurzy povinné a dával se za ně zápočet. Dnes jsou dobrovolnou studentskou aktivitou, pouze na Fakultě životního prostředí mají studenti navazujícího studia jeden sportovní kurz v programu.





Podobné články
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc
České vánoční zvyky ožívají v těchto dnech v Galerii Natura v Průhonickém parku, kde lze nasát atmosféru tradičních Vánoc, obdivovat elegantní novoroční dekorace nebo svěřit své sny kouzelnému Stromu přání. Nádech exotiky všemu dodají exponáty z Národní sbírky citrusů.






